Katonákat vetettek be a gengszterbandák ellen Brazíliában

Több mint háromszáz katona vette fel a harcot Fortaleza városában a gengszterbandákkal, melyek bankokat és boltokat fosztogattak fényes nappal. A rendőrség, melynek egy részét lefizették, képtelen volt megbirkózni a feladattal, ezért az igazságügyi miniszter csapatokat küldött a rend helyreállítására Ceara államba.

Jair Bolsonaro elnök megdicsérte az igazságügyi minisztert azért, mert “gyorsan és határozottan intézkedett” a válságos helyzet megoldására. Morgo igazságügyi miniszter korábban bíróként nagy szerepet játszott az előző baloldali elit megbuktatásában. Miniszteri kinevezése alkalmából megígérte: a jogállam normáit mindenképp betartja. Jair Bolsonaro elnök felrótta a korábbi baloldali kormányoknak, hogy nem elég keményen léptek fel a bűnözés ellen Brazíliában. Ahol a gengszterbandák hatalma egyre csak növekszik – függetlenül attól, hogy épp ki van kormányon. Hiába csukják le a gengsztereket, mert a főnökök a börtönből is irányítják szervezetüket. Ezért most Fortaleza környékén a hatóságok megbénítják a mobiltelefon-hálózatok működését, nehogy a gengszterfőnökök a börtönből irányítani tudják az embereiket. Brazíliában több mint 700 ezer embert tartanak börtönben. Ez a világon a harmadik legmagasabb szám: csak Kínában és az USA-ban ülnek többen.

Jair Bolsonaro elnököt nemrég iktatták be a hivatalába, ahol újra megígérte: vaskézzel teremt rendet Brazíliában. Ez sokakban aggodalmat kelt, mert felidézi a katonai diktatúra idejét, amikor brutálisan leszámoltak mindenkivel, akiről gyanították: szemben áll a rendszerrel. Jair Bolsonaro elnök szentül megígérte: betartja a demokratikus normákat. A hadsereg bevetése rendőri feladatok ellátására nem ritkaság Latin-Amerikában. Nemrég Mexikóban döntött úgy az elnök, hogy Acapulco városában a katonák átveszik a rendőrök munkáját egy időre. Az ok: az általános korrupció. Minden helyi rendőrfőnök a gengszterbandák zsebében volt. Most Fortaleza városában valószínűleg ugyanez a helyzet, ezért kellett katonákat odavezényelni, hogy helyreálljon a rend Brazília egyik nagyvárosában.

Fotó: Fortaleza / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez