Európai Unió: Weber a múlt, Barnier a jövő?

Sokan ellenzik a Spitzenkandidat, vagyis csúcsjelölt-rendszert és személyesen Manfred Weber megválasztását a tagállamok vezetői között – jelentette a brüsszeli Politico Nagyszebenből, ahol az Európai Unió nemhivatalos csúcstalálkozót tartott.

Az egyik fő téma az volt: kik legyenek Brüsszelben az EU vezetői a májusi választások után? Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelezte: május 28-ra csúcstalálkozót hív össze, hogy gyorsan összeállíttassák az EU vezérkarát. A fő kérdés az, hogy ki lesz a brüsszeli bizottság elnöke?

A Politico szerint jöhet Barnier

Az uniós ügyekben általában igen jól értesült lap szerint a francia Michel Barnier kampányt folytat azért, hogy elnyerje a bizottság elnöki címét. Korábban is megpróbálta már ezt, de akkor Jean Claude Juncker megelőzte őt. Részben amiatt, hogy ő egy tagállam miniszterelnöke volt, mint előtte José Manuel Barroso. Michel Barnier fő ütőkártyája viszont éppen az, hogy sokkal inkább európai, mint francia! Kétszer is volt EU-biztos és ő vezette a Brexit-tárgyalásokat. Minden poszton jól teljesített és sok támogatót szerzett. Az ő jelszava az, hogy európai profi kell a brüsszeli bizottság elnöki székébe!

A siker érdekében Michel Barnier beutazza Európát: tárgyalt Horvátország és Málta miniszterelnökével. Még Bajorországba is elmerészkedett, pedig az Manfred Weber szűkebb pátriája! De hát Webernek nagy baja az, hogy német. Ciprasz görög miniszterelnök kerek-perec ki is jelentette Nagyszebenben, hogy semmiképp sem szavaz Manfred Weberre! Jól emlékszik ugyanis arra, hogy a pénzügyi csődbe került Görögországot mennyire megszorongatták a németek a stabilizáció idején. Orbán Viktor miniszterelnök más okból nem támogatja Manfred Webert. Szerinte az Európai Néppártnak a szélsőjobboldali pártokkal kellene együttműködnie,  nem pedig a liberálisokkal és a baloldallal.

Megint más okból nem támogatja Webert és az egész Spitzenkandidat-rendszert Emmanuel Macron francia elnök, aki az egész Európai Unió reformjára törekszik. A 40 éves elnök számára a 46 éves Manfred Weber az idősebb generáció képviselője, akinek nincs komoly uniós tapasztalata. Érdekes módon az EU legfiatalabb miniszterelnöke, az osztrák Sebastian Kurz kiállt Manfred Weber mellett. Az új generáció képviselőjének nevezte őt Nagyszebenben. A Politico szerint az sem kizárt, hogy maga Kurz is szívesen megpályázza a brüsszeli bizottság elnöki posztját. De hát addig még jönnek a választások, melyek végül is dönthetnek arról : kik is legyenek az EU vezetői a következő öt évben.

Fotó: Michel Barnier / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez