Ritka madagaszkári teknős bébik a párizsi reptéren

170 csillagos teknős bébit találtak egy Laoszba címzett csomagon a vámosok Párizs Roissy repülőterén. A ragasztószalaggal rögzített ritka védett kis állatokat tengeri uborka alá rejtve akarták Afrikából Ázsiába csempészni.

10 ezer dollárt is megér manapság egy ilyen madagaszkári teknős, mely 100 évig is elélhet. New Yorkban, Tokióban vagy Pekingben szívesen fizetnek ennyit a csillagos teknősért, mely igen ritka állat. Ezek a teknősök szigorú védelem alatt állnak, és külföldre szállításuk csempészetnek minősül. A nagy kereslet miatt mégis sokan próbálkoznak ezzel, bár nemigen értenek hozzá. A 170 teknős bébi igen rosszul viselte a hosszú légi utat Madagaszkártól Párizsig. 15-en elpusztultak, és a többiek állapota sem nagyon biztató. Ha tovább vitték volna őket Laoszba, akkor valószínűleg mind kimúltak volna. Így most egy szakképzett csapatra bízzák őket Franciaországban. A 20 gramm súlyú 3-4 centiméter átmérőjű teknős bébik még hosszú hónapokig, sőt talán évekig sem lesznek olyan állapotban, hogy repülhessenek. Ezért visszatérésük Madagaszkár szigetére egyelőre nincs előirányozva.
A koldusszegény Madagaszkáron nem a legjobb a természetvédelem. Az állatvédők szerint 40 év múlva már egyetlenegy ilyen csillagos teknős sem lesz a nagy afrikai szigeten, ha így mennek tovább a dolgok. Így a párizsi légi utazást túlélő madagaszkári teknős bébik lehet, hogy európai állatkertek akváriumaiban folytatják majd pályafutásukat, és akár száz évet is elélhetnek ott. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez