Nekünk a Balaton… Borsodiak kedvenc helyei

Ezen a nyáron a megyéből is többen keresik fel a Balatont, mint korábbi nyarakon.

Miután nyáron mindenekelőtt a vízpartot keressük, a bakancslista első helyén most is a magyar tenger áll. Hova mennek szívesen a borsodiak, mit nyújt most a Balaton a nyaralóknak? Erről kérdeztük Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót.

Aki innét indul útnak, az többnyire a tó keleti részét választja úti célnak – egyrészt azért mert így kevesebbet kell utaznia, másrészt pedig azért, mert a legnépszerűbb helyek is arra vannak. A pihenni vágyók Tihanyt preferálják, a bulizni akarók pedig a déli partot – mondja Kiss Róbert Richard.

Tihanyban szerinte nemcsak az apátság és környéke kihagyhatatlan, de fantasztikus például a Belső-tó is, ahol szürkemarha-gulyákkal lehet találkozni. Az itteni élmények nagyon kikapcsolják az embert, nyugodt, gyönyörű a hely. Este viszont rendkívül élénk, az éttermek megtelnek élettel, sok a belföldi turista.

Tihanyban ráadásul a legkülönfélébb fürdőhelyek között válogathatunk. Van szabadstrand, ahol leparkolunk és az út mellett nyugodtan tudunk ingyen fürdeni, de van olyan strand is, a Tihany Beach, ahol kiemelten gondoltak a kisgyerekekre. Mellette pedig VIP strandot találunk, ahol az olasz Riviéra hangulata köszön vissza, gyönyörű gyepszőnyeggel, minőségi nyugágyakkal és válogatott kulináris élvezetekkel a kis étteremben. Választhatunk az értékek között és ez jó – véli Kiss Róbert Richard.

A buliközpontok viszont a déli parton vannak, például pont Tihannyal szemben, Zamárdiban. Ott nagyon jól megcsinálták a strandolási lehetőségeket is, a szakújságíró szerint ott van a Balaton legjobb szabadstrandja. Van egy kis streetball-pálya is,  mellette sok étterem, jó ételekkel. Sokat javult a balatoni gasztronómia az elmúlt időszakban, túlléptünk a lángos-hekk kombón, bár a szállodák esetében még van hova fejlődni – véli a szakember.

Visszatérve az északi partra, érdemes felfedezni Badacsonyörsön az 1905-ben alapított  Folly arborétumot, ahol mindenféle fenyőtípust meg lehet nézni, még Kaliforniából is hoztak fát. Sok szabolcsival találkozhatni itt is, amint megcsodálják a hihetetlen méretű fenyőtobozokat vagy a kilátóból a gyönyörű magyar tengert, a túlpartot, a vitorlásokat. Mindez mámorító élmény, családi pihenésre ideális. A Balaton környéke már szinte a kilátók világközpontja, mondja Kiss Róbert Richard, Balatonbogláron is van egy olyan kilátó, ami építészetileg igazi műremek.

Évről évre találunk valami újdonságot a Balaton partján. Nagyon sok étterem, vendéglátóhely nyílik és a régebbiek is megújulnak. Programok szép számmal vannak, nemcsak a strandokat fejlesztették az utóbbi időben, de a múzeumokat, kiállító központokat is. A tihanyi levendulaközpont például szórakoztató, tele van ötlettel. De érdemes nyugatabbra is elmozdulni, például Keszthelyre, ahol a Festetics kastély található, ez a magyarországi kastélyok között a leglátogatottabb –  meseszép és rendkívül híres.

A sok-sok fejlesztés után is elkülönül egymástól a pihenő zóna, az északi part, illetve a bulik világa, a déli oldal. De vannak olyan területek, ahol nem kell feltétlenül kompra ülni, ha északon bulizni szeretnénk vagy délen egy izgalmas tárlatot látni. Ötletekből nincs hiány, az önkormányzatok és a kormányzat is nagyon szépen fejlesztik a Balatont – mondja Kiss Róbert Richard.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez