Megvan a következő magyar űrhajós


Rendkívüli bejelentést tett a külgazdasági és külügyminiszter: kiválasztották a Magyar Űrhajós Program két jelöltjét. Kapu Tibor és Cserényi Gyula űrhajós kiképzése az Egyesült Államokban folytatódik.
Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított.
A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.


A küldetésre összesen 240-en jelentkeztek, közülük egy összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.
A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve.
Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátorfejlesztéssel foglalkozott.
Annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajóst is kijelölnek: ő egy 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. Ők fogják végigcsinálni a kiképzés utolsó fázisát.
Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka.
Farkas Bertalan után tehát hamarosan újabb magyar repül az űrbe kutatóűrhajósként.h

https://kormany.hu/

https://hvg.hu/

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez