Újra valutás boltot nyitnának az oroszok

Diplomaták és kiváltságos civilek vásárolhattak valutáért a Berjozkában, amelyet még az 1960-as években építettek ki a Szovjetunióban. A rendszerváltás után felszámolt üzletlánc most az orosz külügyminiszter javaslatára éledhet újjá.

Úgy tűnik, visszafelé sült el az ukrán válság miatt bevezetett nyugati szankciókra adott orosz válasz, azaz az európai élelmiszerekre kiszabott embargó. Legalábbis erre utalhat Szergej Lavrovnak az orosz miniszterelnökhöz címzett levele. A külügyminiszter még decemberben arra kérte Dmitrij Medvegyevet, hogy engedélyezze egyfajta duty-free üzlet megnyitását Moszkvában, diplomaták részére.

A Gazeta.ru hírportál birtokába került levél szerint a boltban olyan külföldi termékeket árulnának a követségi munkatársaknak, amelyek csak ritkán, vagy egyáltalán nincsenek Oroszországban. Ugyanis a jelenlegi ellátás nem megfelelő a pénzügyi és a szállítmányozási problémák miatt – érvelt a külügyminiszter. Hogy Lavrov meghatározásába az élelmiszer-tilalom hatálya alá eső európai áruk is beletartoznak-e, arról nem szólnak a híradások.

Medvegyev egyik munkatársa szerint jelenleg a pénzügyi és a fejlesztési minisztériumok, valamint a Föderációs Vám Szolgálat vizsgálja a javaslatot. Az utóbbi vezetője, Andrej Beljanyinov annyit elmondott, hogy a vámmentes szférában nagy gyakorlattal rendelkező Viktoria Trade magánvállalkozás megfelelő volna a bolt működtetésére. Hogy pontosan mikor nyitná meg kapuit a 21. századi Berjozka, nem tudni, mert a döntés meghozatala nincs időponthoz kötve.

Kép: Vásárlók egy moszkvai üzletben, 1990.12.29. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez