Hárman repültek a mekkai erkölcsrendőrségtől egy nő miatt

A szaúdi vallás- és erkölcsrendőrség három tagját helyezték át más tartományba és adminisztrativ munkakörbe Mekkából a héten. Egyet azért, mert bántott egy nőt, egy másikat azért, mert látta, de nem jelentette ezt, a harmadikat pedig azért, mert az első kettő főnöke volt. Úgy tűnik, a testület megpróbálja helyreállítani megtépázott tekintélyét.

A dolog egy mekkai parkban kezdődött: a vallás- és erkölcsrendőrség, a Muttawa egyik tisztje fejbevert egy 27 éves nőt. A tiszt az esti ima előtt járőrözött. Az esetet a nő jelentette, és szemtanúkat is hozott. A lapok megírták a történetet, a tiszt tagadott. Azt mondta, csak udvariasan figyelmeztette a nőt arra, hogy eljött az esti ima ideje. Ami kötelező mindenki számára Szaúd-Arábiában, a betartását éppen az említett különleges rendőrség ellenőrzi. Szóval ő csak szólt, a nő sérülései akkor keletkeztek, amikor leesett az egyik ösvényről.

Az ügyet kivizsgálták, a tisztet áthelyezték. Vele távozott a járőrtársa is: ő azért, mert nem jelentette a fejbeverést. És mennie kellett a parancsnokuknak is, aki segítséget ígért az ügy eltussolásához.

A szaúdi vallásrendőrséget gyakran vádolják túlkapásokkal és visszaélésekkel. A szervezet emberei fellépnek a nem házas párok ellen, ügyelnek arra, hogy a nők arcát kendő takarja, hogy ne vezessenek autót, és azt is ellenőrzik, hogy az üzletek imaidőben zárva tartsanak. Februárban a testület vezetője is elismerte, hogy sok köztük a szélsőséges, és azt ígérte, hogy ezektől igyekeznek majd megszabadulni. A mostani intézkedés is vélhetően az arculatjavítást szolgálja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez