A pápa először Jordánia uralkodójával találkozott

Ferenc pápa szentföldi körútjának első célállomása Jordánia volt. Itt fogadta őt II. Abdullah jordániai uralkodó, aki különösen büszke arra, hogy a múltban már kétszer is találkozott a katolikus államfővel. A pápa a közel-keleti keresztények sanyarú sorsáról és a szíriai válságról beszélt.

A pápa még a repülőgépen kijelentette, hogy látogatása „nagy erőpróba lesz, de megéri”. Tehát ez azt jelenti, hogy a katolikus egyházfő tisztában van a térségben zajló eseményekkel és az egyre súlyosabbá váló konfliktusokkal. Témáról akadt bőven: Szíriától kezdve, Egyiptomon át egészen az izraeli-palesztin határvillongásokig bezárólag szinte minden.„Úgy érzem magam, mint Dániel az oroszlánok vermében, bár tudom, hogy most az oroszlánok nem harapnak.” A katolikus egyházfő megfázott, és fáradtnak érezte magát, de minden újságírót külön köszöntött, sőt többel „selfie” fotót is készített.

Az ammáni repülőterén a jordániai király vallási ügyekben illetékes tanácsadója, díszőrség, több katolikus egyházi vezető és kétszáz gyerek fogadta. Két hagyományos nemzeti viseletbe öltözött gyerek íriszcsokrot adott a pápának: ez a virág Jordánia egyik nemzeti jelképe.

Miután a pápa néhány szót váltott a királyi tanácsadóval, Gazi bin Mohamed herceggel, beült egy autóba, és motorkerékpáros kísérettel a királyi palotába hajtatott, hogy találkozzon II. Abdulláh uralkodóval és családjának tagjaival. A menetet kisebb csoportok üdvözölték az út mentén, vatikáni és jordániai zászlókat lengettek. Ferenc pápa a szíriai polgárháborúról és az arab országban csökkenő keresztény populációról beszélt a jordániai uralkodónak. “Ez most az egyik legfontosabb cél a régióban, minél előbb véget kell vetni a felekezetek közötti vérontásoknak és a keresztények üldöztetésének. “ – hangsúlyozta a pápa. 

Ferenc pápa délután misét mutatott be egy ammáni stadionban, majd Jézus megkeresztelkedésének helyszínére, a Jordán folyó nyugati partján lévő és a mai al-Eizarija várossal azonosított Betániába látogatott, és megáldotta a folyót.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez