Békeharc és diplomácia koreai módra

Vasárnap újrakezdődnek a tárgyalások a két Korea között Panmindzsonban. Közben Kaliforniában a koreai félszigetről is tárgyal Kína és az USA első embere.

Békefalunak nevezik Panmindzsont, amely a világ legszigorúbban ellenőrzött  határán jelképezi Korea kettéosztottságát. A két Korea vezetői most megállapodtak abban, hogy vasárnap három-három ember leül egymással szemben a tárgyalóteremben, amely pontosan a két országot elválasztó vonalon van. Itt a határőrök már nem viselhetnek fegyvereket. Amikor ott jártam, elmondták: az észak-koreai határőrök puszta kézzel is tudnak ölni. Ha át akarnám lépni a vonalat, akkor sajnos kénytelenek lennének ebben megakadályozni…

Dél-Korea miniszteri találkozót javasolt, de Északon kezdetben alacsonyabb szintű összejövetelt tartottak célszerűnek, hogy előkészítsék a komolyabb eszmecseréket. Hírek szerint az Ifjú Generális célja nem más, mint a csúcstalálkozó Dél-Korea elnök asszonyával. Ezzel édesapját követné, aki találkozott Dél-Korea akkori elnökével, Kim De Dzsunggal. Kim Dzsong un azonban le akarja főzni apját is, és szeretne eljutni a Fehér Házba! Ehhez persze még kell egy kis idő, de a diktátor még csak harminc körül van.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője mindenesetre közölte: csakis akkor állnak szóba Észak-Koreával, ha az leállítja nukleáris programját! Amikor Kim Dzsong un “jobbkeze” nemrég Pekingben járt, azt közölte, hogy Észak-Korea ura mindenképp ragaszkodik az atomfegyverhez. Azt gondolja ugyanis, hogy csakis emiatt veszik komolyan külföldön. Barack Obama amerikai és Hszi Csinping kínai elnök megbeszélésein minden bizonnyal szóba kerül a koreai félsziget is. Sokan ezzel magyarázzák Észak-Korea diktátorának hirtelen megenyhülését is. Az Ifjú Generális nemrég még atomcsapást ígért Dél-Koreának, sőt Amerikának is, ma pedig tárgyalni akar.

Békeharcról beszél az észak-koreai propaganda, és nyilván ennek része az a diplomáciai nyitás is, amely lehetővé teszi, hogy vasárnap a két Korea képviselői találkozzanak a fegyverszüneti vonalon Panmindzsonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez