Túl léhák a bollywoodi filmek?

Egy pakisztáni bíróság szerint az indiai filmek azon a tiltó listán vannak, melyek a két állam kereskedelmét szabályozzák. Csakhogy a pakisztáni mozik és televíziók kedvelt programjai jelentős részben Indiából érkeznek.

Bár politikailag India és Pakisztán nincsenek éppen jó viszonyban, a kulturális kapcsolatok szorosak. A két nép tulajdonképpen egy – hiszen Pakisztánt vallási alapon választották csak le Brit Indiáról. A nyelv is gyakorlatilag azonos (a hindit és az urdut alig több választja el, mint az eltérő írás), így az indiai film és zeneipar egyik fő fogyasztója Pakisztán. A bollywoodi sztároknak hatalmas a rajongótábora, és tarol a hindipop. A konzervatív muszlim vallásos köröknek azonban ez nem nagyon tetszik. Bár szexuális szempontból – európai mértékkel – Bollywood is igen prűd, de nekik már az is sok, hogy a nőknek lehet látni a haját, sőt néha kivillanó hasak is látszanak. Régóta forszírozzák, hogy ki kellene tiltani az indiai filmeket Pakisztánból. Nemrég sikerült korlátozást elérniük. Most azonban egy váratlan helyről kaptak támogatást.

A bíróság felhívta a médiatanácsot, hogy intézkedjen a tilalom ügyében. Nem lesz könnyű dolga: nagyon sok az indiai film a pakisztáni mozikban és televíziókban. 2006-ban Musharraf elnök már megpróbálta korlátozni a “nemkívánatos” szellemi importot, ám épp az ellenkező hatást érte el. Nőtt az érdeklődés az indiai filmek és televíziós produkciók iránt. Ráadásul a bírósági döntést úgy is lehet értelmezni, hogy minden külföldi tartalmat kitilt a hazai mozikból és televíziókból. Márpedig a török sorozatok ugyancsak nagy sikerrel mennek a pakisztáni televíziókban. Aligha valószínű, hogy a pakisztáni mozik és televíziók követnék a bírói döntést hiszen így rengeteg nézőt veszítenének. Így minden bizonnyal hosszú pereskedés indul majd, és közben nyugodtan élvezhetik kedvenc indiai vagy török sorozataikat a nézők Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez