Új szemtanú vélte látni az eltűnt gépet

A maláj háziasszony mekkai zarándoklatáról tért haza március 8-án reggel Kuala Lumpurba, amikor a repülőgépe ablakából meglátott valamit a vízben. Állítja az MH370-es volt az.

Az 53 éves 10 gyermekes családanya, Raja Dalelah Raja Latife nem tudott aludni a repülőn, amivel Mekkából tért haza. Maláj idő szerint reggel 9 30 volt, amikor meglátott valamit a vízben, ami őt egy félig elmerült repülőgépre emlékeztette. Az előtte levő ülésben épített kijelző szerint a legközelebbi jelentős település az indiai Chennai volt. Raja Dalela korábban látott szigeteket, és a tengeren úszó teherhajókat, de ez a látvány egészen más volt – egyértelműen repülőgép-formájú. Felébresztette szomszédait is, akik – a Straits Timesnak adott interjújában ezt állítja – kinevették. megkereste a gép pilótáját is, aki azonban azt mondta, ilyen magasságból, ahol ők repültek egyáltalán nem láthatta meg a vízben úszó repülőt, még ha ott is volt. Mikor leszálltak Kuala Lumpurban, akkor tudta csak meg, hogy az MH370-es járat eltűnt. Bár sokan lebeszélték volna róla, rendőr veje biztatására mégis vallomást tett a rendőrségen, és kérte, hogy vizsgálják ki az ügyet. Az Andamán-tengeren az indiai haditengerészet folytatott kutatómunkát, de egy hét elteltével feladták.

Jelenleg a kutatás Ausztrália partjaitól Délnyugatra folyik nagy erőkkel. Ausztrália öt kutató-mentő repülőgépet irányított a térségbe, és megindul arrafelé három kínai hadihajó is. A térséget, ahol a két vízen úszó feltételezett roncsdarabot látták a műholdfelvételeken először egy norvég autószállító teherhajó érte el. Ők az éjszaka folyamán reflektorokkal kerestek, egyelőre eredménytelenül. A kutatást nehezíti a rossza idő, és a távoli helyszín. A világnak ez talán a legeldugottabb helye, távol a hajózási útvonalaktól és lakott helyektől. A legközelebbi támaszpontról, Perthből az ausztrál gépeknek is öt órába telik,. hogy eljussanak a helyszínre. Ilyenkor, helyi idő szerint ősszel, pedig szinte állandóak a hatalmas viharok, és esik az eső.

Közben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a műholdfelvételekkel is csínján kell bánni. Bár kétségtelen, hogy számítógépes módszerekkel a szárazföldi objektumok esetében úgy fel tudják őket javítani, hogy egészen kis tárgyak is látsszanak rajtuk, a folyamatos mozgásban levő tengerfelszínen az eredmények sokkal rosszabbak. A DigitalGlobe kereskedelmi műhold-felvételeinek értelmezéséhez, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak, jó programok, és szakértő szemek kellenek. Nagyobb felbontású műholdfelvételei az Egyesült Államok hadseregének, illetve felderítésének lehetnek. John Kirby ellentengernagy a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy “egyelőre nem érkezett specifikus megkeresés hozzájuk”, hogy adják ki a térségre vonatkozó részletesebb adatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez