Orosz repülőket vásárol a thai király?

Komoly presztízsveszteséget szenvedett a híres Szuhoj polgári repülőgépgyár két éve, egy indonéziai baleset miatt. A válságból kikeveredő vállalatnak most Thaiföld szavazott bizalmat.

IX. Ráma a világ egyik leggazdagabb monarchiájának uralkodója, a Forbes több mint 30 milliárd dollárra becsüli Thaiföld vagyonát. A thai királyi flotta számára három Szuhoj Superjet 100-ast rendeltek – jelentette büszkén az orosz média alig egy hete.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség egyenesen Bangkokban érdeklődött az ügyről az orosz repülőgépgyár kereskedelmi képviselőjétől. Oleg Maszlennyikov akkor elmondta, hogy a thai király adta le a rendelést. Bár az árat nem árulta el, azt igen, hogy luxus berendezésekkel fogják felszerelni a repülőket.

A hírt azonban pár nappal később megcáfolta Thaiföld moszkvai nagykövetsége. Szerintük a hírügynökség rosszul idézte Maszlennyikovot, aki feltehetően kormányt mondott király helyett. „A gépeket valójában a thai kormány rendelte a Royal Thai Air Force-on keresztül. […] A vásárlásnak semmi köze nincs őfelségéhez” – idézte a követségi nyilatkozatot a The Moscow Times.

A Szuhoj Superjet 100 az orosz Szuhoj Polgári Repülőgépek vállalat és az amerikai Boeing közös fejlesztésű utasszállítója. A 2008-as első felszállás utáni sikersorozata 2012-ben tört meg, amikor az RA-97004 lajstromjelű gép egy indonéziai bemutatórepülés során lezuhant és 37 utasa, valamint 8 fős személyzete meghalt. Bár a szovjet időkből ismert Szuhoj fokozatosan növeli bevételeit, elsőszámú megrendelője még mindig az orosz állami légitársaság, az Aeroflot.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez