Felfüggesztette a ruandai kormány a BBC összes helyi adását

A felelős újságírásra követel garanciát Ruanda a BBC-től. Ezt az afrikai ország információs minisztere közölte vasárnap, egy nappal az után, hogy a kormányzat felfüggesztette a brit köztévé helyi, kinyarwanda nyelvű adását.

"A BBC összes, kinyarwanda nyelvű programjának adását beszüntettük, mivel a BBC megmérgezi a ruandai népek megbékélését."- közölte Louise Mushikiwabo információs miniszter az AFP-val. A miniszter hozzátette: "Nem tolerálhatjuk a továbbiakban azt, amit a BBC tesz, a ruandai kormány tiltakozik, és a BBC-nek garanciákat kell adnia a felelős újságírásra." A ruandai kormány felháborodását a BBC-rádió egyik heti interjúja váltotta ki, aminek címe kinyarwanda nyelven "Imvo n’Imvano," (A probléma magva). A miniszter szerint az interjú alkalmas arra, hogy aláássa a nemzeti egység és megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket. Az interjúban a volt kormányfő, Faustin Twagiramungu, aki jelenleg Belgiumban él, azt mondta, hogy a hutuk soha nem fogják teljesíteni a tuszik követelését, hogy kérjenek bocsánatot a 1994-es népirtásért.

The BBC honlapján vasárnap a programszerkesztő tagadta, hogy elfogult lett volna a műsor, és azt állította: a ruandai kormány visszautasította a felkérést, hogy a műsorban szólaljon meg a kormányszóvivő is. 1994 áprilisában és májusában mintegy félmillió embert mészároltak le Ruandában. Ez óvatos becslés, vannak források, amelyek szerint az egymilliót is elérte a halottak száma, ha nem is ebben a két hónapban, az év végéig mindenképpen. Főként tuszikat gyilkoltak le a bandákba verődött megvadult hutuk, de sok mérsékelt hutuval is végeztek. Egyébként is mindmáig több a kérdés, mint a bizonyosság a történtekkel kapcsolatban. Nehéz világosan behatárolni az áldozatok körét; és nincs meggyőző magyarázat máig a népirtásban való tömeges részvételre és a végrehajtás különös kegyetlenségére.

A vérfürdő azzal kezdődött, hogy a főváros, Kigali fölött lelőtték a repülőgépet, amellyel Habyarimana (hutu) elnök, egy nemzetközi megbeszélésről tért haza Burundi államfőjének és a két ország több vezető politikusának társaságában. A népirtás a politikai ellenzék megsemmisítésével kezdődött, de rövid idő alatt kiterjedt a tuszi népesség egészére. Fegyelmezetten, kimért módszerességgel zajlott a tömeggyilkosság, amit kiszámított kegyetlenség, az áldozatok és családi kötelékeik totális dehumanizálása jellemezett. Mire a külvilág egyáltalán felismerte, miről is van szó, már több százezren haltak meg.

Forrás: FH

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez