Divona és az Orange 500 milliós beruházása Tunéziában

« And the winner is… » a Divona-Orange kettős már-már nyertesnek tekinthető a telefontársaságok számára kiírt tenderen Tunéziában. A konzorcium, amely a május 20-i tenderleadás óta az előrejelzések nagy favoritja, francia-tunéziai illetőségű: a France Télécomhoz tartozó Orange a részvények 49%-át, míg a teljesen tunéziai tulajdonban lévő Divona Télécom 51%-át birtokolja. A tendert 2008. decemberében írták ki.

A Divona csak 2008-ban került teljes mértékben tunéziai tulajdonba, amikor az addig 40%-ban tulajdonos Monaco Télécom visszalépett a Marwen Mabrouk birtokolta Investec javára. Fő profilja először a műholdas, majd 2007 óta a wimaxos adatátvitel, szakmai ügyfelei bankok, biztosító- és olajtársaságok. A Divona a telefonpiac 60%-ának megszerzésére törekszik. A tunéziai vállalat egyéb jelentős értéke a francia partnere szemében az, hogy az anyavállalata, az Investec birtokolja azt az Internet Planetet, melynek100 000 ADSL előfizetője van. 2009 óta, a Divona Télécom ügyvezető igazgatója az a Mohamed Garbouj (47 éves), aki ugyanezt a pozíciót tölti be a Planetnél is. Küszöbön a különböző tevékenységek összevonása?

 

A francia  Orange visszavág: ez a tunéziai beruházása (amely tizennegyedik az afrikai kontinensen) kárpótolja majd a 2006-os sikertelenségét, amikor elesett a Tunisie Télécom részleges privatizációjától. Ráadásul az Orange az első, magánkézben lévő telefonszolgáltatóval, a Tunisianával fog versengeni, amely 2002 óta van a mobilpiacon és 50%-ban az egyiptomi Orascom Telecom tulajdonában van. Az az Orascom, amely az Orange legfőbb ellenfele az egyiptomi közös leányvállalatuk, a Mobinil felügyeletéért folytatott harcban. A küzdelem keménynek ígérkezik: 2008-ban, a Tunisiana elhappolta az első helyet a történelmi szolgáltató, a Tunisie Télécom elől.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez