Nem szeretik az arabok a hamar jött telet

Nem csak politikai vagy katonai szempontból kiszámíthatatlan jelenleg az arab világ. November végén az – meteorológiai nyelven szólva – alacsony nyomású légköri képződmény egy szokatlan hidegfronttal kötött ideiglenes szövetséget, így a térség nagy részét égszakadás, golflabda méretű jégeső, valamint korai havazás bénította meg.

Ammanban az autópálya-aluljárókat elárasztotta a víz a szivattyúk váratlan túlterhelése miatt. A forgalom órákig állt. Izraelben villámcsapások bénították meg a vasút működését. Gázában az árvíz még tovább súlyosbította az amúgy is komoly humanitárius vészhelyzetet. Gáza város egyik kerületéből, Sejk Radwanból több száz lakosnak kellett elmenekülnie az emelkedő vízszint miatt.

A Világbank jelentése szerint a globális klímaváltozás különleges problémákat okozhat a Közel-Keleten is. Az egyre szeszélyesebben viselkedő időjárásnak köszönhetően a part menti területeken egyre gyakrabban fordulhatnak elő áradások, míg a belterületeken vízhiány léphet fel. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a kivételes téli időjárás rendszeressé válik-e a Közel-Keleten, vagy csak egy szélsőséges eset? Amennyiben az előbbi helyzet áll fent, több millió ember megélhetése és környezete válhat veszélyeztetetté, ami a régió további destabilizációjával járhat. Az Emirátusokban persze ennek is egy másik oldala aggasztja az embereket – az eddig ismeretlen módon tömegessé vált a téli depresszió, melegbe, napfényre vágynak az emriátusiak…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez