Bizarr szépségtrükkök a Közel-Keletről

Denevérvér, tevepisi, méhfullánk. Bizarrnak tűnő szépítőszerekkel varázsolták magukat kívánatossá az elmúlt évszázadokban az arab nők. Most mi is megnézzük, mivel fényesítették a hajukat, puhították a bőrüket, vagy ösztönözték szerelemre a férfiakat a Közel-Kelet asszonyai a szépségipar megjelenése előtt.

A majonéz dúsítja a tincseket, sűrűvé varázsolja a hajat. Ha valaki ma kipróbálná, és nem szeretné, hogy összekeverjék egy pulykás szendviccsel, próbálja vanília-kivonattal elnyomni a jellegzetes szagot – tanácsolják a 21. századi utódok.

b1

Denevér-vér a szőrszálak ellen. Néhány libanoni hegyi faluban esküsznek erre. Azt mondják: ha egy csecsemő testét denevér vérével mázolják be, akkor egész életében nem lesz szüksége borotvára, gyantázásra, vagy a felesleges szőrszálak eltávolításának közel-keleti módjára. Tudják, amikor villámgyorsan pödrött cérnával rántják ki tövestől a nem kívánatos szőröket.

b2

A Közel-Keleten, akárcsak Ázsiában, régóta próbálják kifehéríteni arcukat a nők. Valamikor tejtermékeket vetettek be, de ma már 50 különböző árnyalatra világosodhatnak a boltokban kapható krémekkel. Gyakorlatilag nem is lehet olyan arckrémet kapni arrafelé, amelyikben ne volna fehérítő: a nagy világcégektől is ilyeneket rendelnek az üzletek.

5_blieeching_skin

Ma már millió termék van az arrafelé mindenkinél azonnal és tövektől göndörödő haj kisimítására. De sokan esküsznek rá, hogy nagyanyáik módszere a legtartósabb. Ez pedig a tényleges, ruhavasalóval végrehajtott hajvasalás. Az összeállítás készítői azért figyelmeztetnek arra, hogy a hőfokot inkább a selyemhez, mintsem a vászonhoz állítsuk be.

6_ironing_hair

A ráncok eltüntetéséhez sokan a mozdulatlan arcra esküsznek ma is, akárcsak régen. Egy százéves szépség-trükk szerint azzal , hogy nem használjuk a mimikai izmainkat, teljesen kijátszhatók a múló évek. Ha legközelebb egy pókerarcú közel-keleti szépséget látnak, ne gondoljanak arra, hogy barátságtalan, vagy annyira elnyomott, hogy mosolyogni sem mer. Lehet, hogy csak spórol a ránctalanító krémeken.

7_Keeping_the_face_still

A már meglévő ráncok eltüntetésére régóta használják a méhek mérgét. Arcmaszkba keverik bele a fullánkot. Kis csípős érzés az ára, de a ráncoknak búcsút mondhatunk – ígérik a módszer hívei.

 

8_Bee_sting_facial

Hát ezért fogy olyan sok sör a Közel-Keleten. Citromot belenyomva hajvilágosításra használják, és a célra jó az alkoholmentes változat is. Egy gond van vele: ha igazán szőkíteni akarunk, ki kell feküdnünk vele a napra. Akkor pedig máris oda a bőrfehérítő praktikák csodahatása.

9_beer_for_your_hair

A teve a beduinok legütősebb szépségtitka. Vizelete választ ad minden egészségügyi problémára, így a hajhullásra is, a kopasz férfiaknak és a dús fürtökre vágyó nőknek egyaránt. Jóllehet a friss alapanyag is elérhető, ma már inkább tabletta vagy por formájában alkalmazzák.

10_Camel_urine_4

A tevének a tejét is bevetik. Azt mondják, hatásos hidratáló és öregedés-gátló. Régen fürödtek benne, és az arcukra is kenték, hogy a cserzett sivatagi bőr olyanná váljon, mint a babapopsi.

11_Camel_urine_6

Az organikus kozmetikai szereket alighanem szintén a beduinok találták fel, közülük is a férfiak. A szemceruzát a közeli fák gyantájából készítették. Elégették, a szénszerű hamut kis üvegekbe gyűjtötték. Mint régen, ma is pálcikák segítségével rajzolják körül vele nem csak a nők: a férfiak szemét is.

 

12_Bedouin_eye_liner

A labneh valahol félúton van a tejföl és a krémsajt között. Állítólag a legjobb gyógyír a leégett bőrre. Olyan, mint a leghűsebb borogatás, és akár negyed órán át is hidratál.

_13_Labneh_for_sunburn

A rukkolát szerelmi bájitalként használták. A zöld leveleket a tudósok is afridiziákumnak tartják. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek feloldják a férfierőt veszélyeztető mérgeket – mondják.

14_arugula

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez