Milyen egy szálloda, ha alvásbarát?

Rengeteg mindenen múlik, hogy szeretünk-e egy szállodát, vagy nem. De az, hogy mennyire pihentető a hotelszobában az alvás, egészen biztosan nem az utolsó szempontok közé tartozik.

Sok utazó járt már úgy, hogy tönkretette a szállodai éjszakáját egy rossz matrac, az utcáról bedübörgő zaj vagy éppen az ablaka alatt részegen dorbézoló turistacsoport. Pedig nagyon nem mindegy, hogyan alszunk, amikor nyaralunk, városnézésre vagy éppen fontos üzleti tárgyalásra készülünk. Nem csoda hát, hogy a turizmusban is egyre jobban felértékelődik a pihentető alvás feltételeinek megteremtése. A szállodák között egyre több az „alvásbarát”. A minősítést a sleepfriendly program keretében kaphatják meg a hotelek.

Az alapfeltétel a szállodavezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében. Ez kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére és minőségére. Az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, a vendégek véleményére, elégedettségük mérésére, a vendégpanaszok kezelésére.

A minősítési követelményeket rangos magyar szakmai bizottság dolgozta ki és értékeli. A minősítés így a bizalom és a megbízhatóság jele: azt üzeni a reménybeli vendégeknek, hogy álmukat semmi nem fogja zavarni az alvásbarátnak minősített szállodákban. Amelyek nemzetközi és magyarországi listája igazán illusztris: olyan hotelek vannak rajta, mint például a londoni Ritz, a réunioni Hotel Saint Alexis, a bangkoki Orange Mandarin Hotel, a Four Sasons Hotels and Resort vagy a tavalyi egyik nyertes, az ibis, amely az első hotelmárkaként állt elő egységesen tervezett saját, egyedi fekhely-koncepcióval – ennek kialakításában szakemberein túl szociológusok és orvosok is részt vettek.

A Magyarországról indult kezdeményezésre ma már világszerte figyelnek. Hogy az idén melyik hazai és melyik külföldi szálloda kapja meg a Sleepfriendly Hotel Award-ot, vagyis az alvásbarát szálloda díjat, az ma, az alvás világnapján derül ki Budapesten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez