Fegyvert fognak a keresztények is az Iszlám Állam ellen Irakban

Rövidesen több iraki keresztény fegyveres csoport is csatlakozik a kalifátus elleni harchoz. A ninivei síkságról akarják elűzni a dzsihadistákat.

Erről iraki Kurdisztán parlamentjének egyik keresztény törvényhozója számolt be az al Arabiyának. Az ISIS tavaly nyáron foglalta el a síkságot. Ha sikerül kiűzni őket, akkor a keresztények gondoskodnának a terület biztonságáról – mondja Jako Dzsakob, aki a magát a bagdadi parlamentben is képviselő Asszír Demokratikus Mozgalom (ADM) végrehajtó bizottságának tagja. Az ADM egyébként már az 1980-as évek óta működtet félkatonai szervezeteket. Azóta, hogy egyesült a kurd erőkkel Szaddam Huszein rendszere ellen. Ma 2 ezer keresztény férfi áll készen arra, hogy önkéntesként harcoljon az ISIS ellen.

Az iraki keresztény csoportok egyébként már tavaly augusztusban megkezdték az újrafegyverkezést: egy héttel azután, hogy a ninivei fennsík új exodus helyszíne volt, sokak szerint a legnagyobb tragédiáé, ami valaha is érte az ott élő keresztényeket. A síkságon egyébként jazidik és sabakok is élnek, őket is üldözi az Iszlám Állam.

Az önkéntes fegyveres erő asszírokból áll, a ninivei síkság őslakosaiból, akik részben ortodox keresztények, részben pedig káldeus katolikusok. Egy részük a kurd hadseregtől kap fegyveres kiképzést, eddig 450-en vannak a Pesmerga táboraiban iraki Kurdisztánban. De ez csak a kezdet, sokan követik majd őket a tervek szerint.

Dzsakob azt mondja, hogy második-harmadik kontingensben is reménykednek, képesek és eltökéltek arra, hogy fegyverrel szerezzék vissza az otthonaikat. De iraki biztonsági ernyő alatt akarnak működni. Nem milíciákként, hanem a nemzeti biztonsági szolgálat majdani részeként. De egyelőre sem Bagdad, sem Erbil nem ad elég segítséget nekik: az önkéntes keresztény erőt maguk a keresztények pénzelik, Irakon belülről és kívülről.

Steven Nabil iraki keresztény aktivista arról számolt be az Al Arabiyának, hogy az önkéntesek többsége belső menekült, egy részüket az ISIS űzte el Moszulból. Most úgy érzik: szembe kell szállniuk az ellenséggel, nem elég az, ha csak ülnek a sátraikban.

Fotó: a keresztény önkéntesek beköltöznek a kiképző táborba. Al Arabiya.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez