Gyűlöletkampány zajlik a keresztények ellen Izraelben

Ferenc pápa május végi látogatása miatt egyre feszültebb a helyzet Izraelben, mivel a zsidó és a muszlim szélsőségesek is fenyegetőztek és tiltakoznak a katolikus egyházfő szentföldi útja ellen. 

“Gyűlöletkampány folyik ellenünk, szükségünk van minél nagyobb védelemre. Az extrémisták mindkét oldalról veszélyt jelentenek ránk, keresztényekre nézve. Egyre inkább eszkalálódik a helyzet és aggódunk a pápa érkezése miatt.” – jelentette ki Giacinto-Boulos Marcus názáreti püspök egy keresztény körmenet után. A püspök szavai tökéletesen tükrözik a keresztények és az izraeli hatóságok aggodalmát, mivel az elmúlt hetekben számos keresztények elleni provokációra került sor az országban.

Két héttel ezelőtt a kelet-jeruzsálemi Notre Dame Központ melletti püspöki hivatal egyik külső oszlopán elhelyezett héber nyelvű felirat így hangzott: “Halál az arabokra és a keresztényekre és mindazokra, akik gyűlölik Izraelt”. Máshol pedig olyan feliratok bukkantak fel, mint “Árcédula. Dávid, a zsidók királya. Jézus trágya.”

Az izraeli biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy zsidó radikálisok egy nagyobb “gyűlöletcselekményt” követhetnek el keresztény lakosok vagy intézmények ellen, hogy felkeltsék a média érdeklődését a pápa látogatása előtt. A kerületi rendőrőrsök utasítást kaptak, hogy dolgozzanak ki biztonsági terveket a keresztény helyek védelmére, és gyűjtsenek információkat a zsidó szélsőségesek tevékenységéről.

Az elmúlt években több merényletet követtek el mecsetek, palesztin otthonok és keresztény kolostorok ellen az Izrael által az 1967-es háborúban megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Ezeket ultranacionalista zsidók számlájára írják, akik így állnak bosszút a kormányon a palesztin területeken zajló telepépítkezések bármiféle korlátozása miatt.A helyi keresztények a szélsőséges zsidó iskolák tanításait és a jobboldali izraeli politikusokat teszik felelőssé a kialakult helyzetért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez