Hamupipőke halott – vidámparkot nyitott Banksy

Dismaland. Így hívják a híres brit street-art művész új projektjét. Ami ezúttal nem politikai tartalmú graffitik sora, hanem valami egészen más. Viszont nem kevésbé ütős.

Dismaland Nagy-Britanniában található, és egészen másképp néz ki, mint Disneyland, amelyről – másodkézből – a nevét kapta. Van benne halott Disney-hercegnő, tökhintójából kilógatva és lesifotósoktól körülvéve, torz kastélyok, vízágyú Észak-Írországból, és sok más, zavarba ejtő dolog, amiket maga Banksy úgy ragad meg, hogy “nem gyereknek való”.

dia

A falakon persze graffitik is vannak, azt kiáltják világgá például, persze a művész stílusában, hogy “Az élet nem mindig tündérmese”. A témapark azonban a világért sem akarná bántani a Disney-t, csupán kiállítási terepet biztosít a művészeknek – nyilatkozta Banksy. Vele együtt összesen 58-an vannak jelen az alkotásaikkal, például a Velencei Biennálén az Egyesült Államok színeiben kiállító első nő, Jenny Holzer, vagy a veterán Ed Hall. De többen érkeztek a Közel-Keletről is. Őket Baksy személyesen hívta meg: palesztinokat, izraelieket, egyiptomiakat, szíriaiakat és irániakat. A szórófestéket, a filctollakat, késeket és a Disney jogi képviselőit ugyanakkor kitiltották a területről.

Az ódon, paripákkal felszerelt körhinta mellett apró tó: rajta kis csónakok, menekültek figuráival telezsúfolva, a vízen holttestek úsznak. De van mini kiképzőtábor is, anarchistáknak. Az Independent újságírója szerint mindez “mélyen felkavaró”, de hogy mit is jelent, azt döntse el mindenki maga.

dismiland

A park a hétvégén nyílt, de már özönlenek Banksy rajongói a világ minden részéből, hogy megnézzék. Csak 36 napig lesz látogatható Bristol közelében, és naponta maximum 4 ezer jegyet adnak el. De ezekért máris folyik a tülekedés a neten. A Dismaland-nek helyet adó észak-somerseti tanács vezetője, Nigel Ashton szerint fantasztikus a show, “nagyon-nagyon gondolatébresztő. Az üzenetek némelyikét nehéz elfogadni, de ettől még igazak”. Ők maguk meg nagyon szerencsések, hogy a házigazdái lehetnek. A parkban egyébként koncertek is lesznek, fellép például az orosz Pussy Riot vagy az angol Massive Attack.

Banksy, aki szigorúan rejtegeti arcát és kilétét a világ elől, többször járt és alkotott már a Közel-Keleten, tavaly nyáron a palesztin területeken hagyta ott jellegzetes rajzait a háborúban lerombolt házak falán. Hogy miket, azt ITT nézhetik meg.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez