A minicunamin túl – Élet a Francia Riviérán

Nemrég hatalmas katasztrófa sújtotta a Francia Riviéra területét. A természeti csapásról korábban az Inforádió is beszámolt, de most a Világszám hétvégi adásában is hallhattunk az esetről, Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

„Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a francia kormány Cannes és Nizza környékét”

– mondta a műsorvezető, majd hozzátette, hogy sürgős eljárás keretében rendezik a károk felmérését, két hónapon belül.

Cannes és Nizza területére október 4-én vasárnap reggel néhány óra leforgása alatt két hónapnak megfelelő eső zúdult. A tengerből kiáramló hullámok jóformán minicunamiként söpörtek végig a térségen. Az eset hatalmas károkat okozott. Víz alá kerültek az otthonok, emberek estek áldozatául a hullámoknak. A helyzeten még inkább rontott, hogya katasztrófa után néhányan megkezdték az üres üzletek kifosztását.

1364009140314

„Normál esetben még novemberben, sőt decemberben is vannak itt vendégek. Igaz, akkor már nincs annyira meleg, és a tenger sem alkalmas feltétlenül arra, hogy fürödjenek benne, de azért az idő általában még jó.”

– hallhattuk Dr. Kiss Róbert Richardtól. Most azonban jóval kevesebben látogatnak ki a területre, és a kint tartozódók is inkább hazatérnek.

Menton, Aussicht vom Boulevard de Garavan

A műsorvezető beszélt arról is, hogy mit lehet tudni a Francia Riviéráról, ha éppen nyugalom van. Nizza és Cannes a leggazdagabb települések közé tartoznak, mégis talán Saint-Tropez az igazi gyöngyszem. Valódi luxus között élhetnek a turisták, és még a strandoknál is helikopter leszállóhely várja azokat, akik légi úton érkeznek egy kis fürdőzésre. Esti fogadások, drága üzletek és kiváló programok vannak, rengeteg a népszerű sportautó, és még ismert emberekkel is találkozhatnak a turisták. Víziparkokba is be lehet térni, de múzeumokban sincs hiány.

A várost autópályáról is meglehet közelíteni, a parkolás azonban a műsorvezető elmondása szerint „kész kínszenvedés”. A legtöbb strand kavicsos, a víz azonban tükörtiszta.

Évente több mint 700 millió vendég érkezik Franciaországba. Cannes és Nizza területén a turisták száma most visszaesett, de a franciák nagyon komolyan veszik a károk rendezését, és mihamarabb megpróbálják megoldani a helyzetet.

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Cannes (1) Cannes (2) Cannes (3) Marseille (31) Marseille (49) Marseille (57)

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez