Nyaralnál-e Nyíregyházán?

Számtalan okból utazunk Nyíregyházára: ügyeket intézni, vásárolni, színházba, rokonokhoz. De eszünkbe jut-e, hogy akár ott is nyaralhatnánk? Nem? Pedig nem járnánk rosszul.

https://g.co/kgs/J9oCkR

Nyíregyházán a koronavírus előtti 10 évben megduplázódott a turisták száma. Sőt, még ennél is jobban, több mint 100 százalékkal nőtt. Ez sok mindennek köszönhető, de főként a fejlesztéseknek és az imázsváltásnak, amely a város népszerű attrakcióit állítja középpontba. Ezeket persze sokan álmunkból felverve is sorolnánk akár Kisvárdán is: a Nyíregyházi Állatpark, a négy nagy részből (a télen-nyáron látogatható Aquarius Élményfürdőből, a 10 hektáros ősparkban található Parkfürdőből, a természetes vizű Tófürdőből és a háromcsillagos szállodaként is működő Fürdőházból) álló fürdőkomplexum, illetve a két éve felújított Sóstói Múzeumfalu.

Az állatparkot hiába láttuk már tavaly, minden évben van ott valami újdonság. Az elmúlt néhány esztendőben elkészült a Viktória ház, a világ legkülönlegesebb állatainak gyűjteménye. Majd jött az Andok kalandok, amely Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be. Aztán erdei ösvénnyel bővült az állatpark, létrejött a látogatócentrum is, a jégkorszak és India még vár a sorára. Van óránkénti látványetetés, és akkor a minap született kis pandáról még nem is beszéltünk!  500 faj, 5000 állat 30 hektáron, egy tölgyerdő közepén, a természeteshez közeli kifutókban.

2018-ban pedig megnyílt itt az országban egyedülálló tematikus szálloda, a 38 szobás Hotel Pangea. Minden szobája egy-egy állatfajtához kötődik. Ám a legkülönlegesebb talán az benne, hogy – mivel az állatpark területén található -, a vendégek fóka hangjára, vagy éppen oroszlánüvöltésre ébredhetnek és korlátlanul látogathatják az állatparkot.

Sóstógyógyfürdő 2013 óta minősített gyógyhely, fiziko- és balneoterápiás kezeléseket is végez. Ráadásul a látvány egy jó szálloda wellness és gyógyászati részét idézi. A külső medencék folyamatosan megújulnak, a Parkfürdőben pedig egyedülálló látványosság a 10 hektáros, árnyat adó őspark. Ott és az Aquarius Élményfürdőben összesen 22 medence van, a főszezonban mind egy jeggyel látogatható. A Tófürdő is teljesen megújult: a partját már korábban tiszai homokfövennyel borították be, az  infrastrukturális beruházások részeként pedig például a Fürdőházat is felújították, háromcsillagos szálloda lett belőle.

A több mint 50 éves Sóstói Múzeumfalu egységes faluszerkezetben mutatja be térségünk népi építészetét és lakáskultúráját. Egy soha nem létezett falut láthatunk, mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg különböző városainak-falvainak régi épületeit telepítették át ide. A falu közepén van  a templom, a kocsma, a paplak, ahogy illik. Ezeket körbeölelik a jellegzetes lakóházak, még korhű iskola és képzeletbeli temető is van. Itt is folyamatos a fejlesztés, rossz idő esetére is járhatóvá tették az utakat. Ez azért is jó, mert a faluban sok a rendezvény: a Szent Iván éjtől az aratóünnepen át az őszi libanapokig. Ilyenkor megnézhetjük a helyi ételek készítését, kóstolhatunk belőlük és kínálnak eredetvédett pálinkákat is. Ezekből egyébként az országos nyolc közül három a megyénkből származik: a szatmári szilva, a szabolcsi alma és az újfehértói meggy. Nem hiába van itt pálinkaház is az Árpádkori falu mellett. A jövőben pedig lesz Mesekert is.

Ám még ennél is több élményt kínál Nyíregyháza. Például belvárosi sétát, melynek során magával ragad bennünket az utcák szépsége és hangulata. A Sóstói-erdőben, a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelyén  minden évszakban szép a séta, hát még ilyenkor nyáron, amikor élvezhetjük a madarak csicsergését is. Kipróbálhatjuk mezítláb a két és fél kilométeres sétányt, amely a Kneipp-kúra része. Az  erdő közepén háromszintes játszóvár várja a kicsiket és szüleiket, a nagyok erősíthetnek is az Erdei Tornapályán. De aki inkább olvasna, az táblákon ismerkedhet meg Krúdy „A nyíregyházi beduinok” című novellájával, ha ellátogat a sétányra.

A felújított Bencs villában a kultúra és a művészet lelt otthonra, a Sóstói úti villasor impozáns épülete hangulatos kávézónak, kamaraszínházi előadásoknak, felolvasóesteknek és koncerteknek ad otthont.

A Tuzson János Botanikus Kert 5,6 hektáros területén pedig több mint 2500 növényfajta él, a világ szinte minden tájáról. Az üvegházakban megtalálhatók a trópusi területek növényei, orchideák, pálmák, kaktuszok, termő banán és különleges ritkaságok, mint például rovarfogó növények vagy amazonasi tündérrózsa. A szabad ég alatt pedig az egynyári virágok pompája, a japánkert, a sziklakert, a fenyves-rododendron nyújt felejthetetlen látványt. A rózsakertben a világ 200 féle rózsájából 104 található.

Ugye, hogy van mit nézni és tenni Nyíregyházán?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez