Merénylet sabakok ellen

Újabb merényletet követtek el észak-Irakban vallási kisebbség ellen. A célpontot ezúttal a sabakok jelentették.

A Ninive tartománybeli Muaffakíja faluban Moszul várostól keletre.teherautóra tett pokolgép robbant, legalább tizenöten haltak meg és ötvenen megsebesültek A moszuli tartományi tanács egyik volt képviselője, aki a kisebbség tagja, arról számolt be, hogy a merénylő teherautóját kora reggel robbantotta fel az egyik utcán, a házak között. Több ház romba dőlt, tizenöten meghaltak, és biztosan vannak mások is a romok alatt.
Nivine tartomány irak vallásilag legszínesebb része. A síita muszlim többség mellett élnek itt keresztények, akik többségében az asszír egyház követői, illetve olyan vallási csoportok, amelyek még az iszlám – és a kereszténység – előtti közel-keleti hitek leszármazottai. Ilyenek a jeziditák, a kakaik, és a sabakok is, akik az ősi iráni hitvilág hagyományaiból és az iszlám elemeiből építették fel vallásukat. A 16 . században érkeztek Iránból mai lakóhelyükre, de ragaszkodnak etnikai lekülönülésükhöz, és kurd anyanyelvükhöz.

Hogy pontosan hányan élnek Irakban, az nehéz megmondani. 15 és 100 ezer közé teszik létszámukat. Mint általában a vallási-etnikai kisebbségek ők is nagyobb számban vándorolnak el az országból. A kurd régión kívülről pedig nagy részük már eltűnt. Magából Moszulból is kiűzték már a sabakokat az utóbbi években.
.
Egyelőre nem tudni, milyen szervezet követte el a merényletet, de szunnita felkelők többször hajtottak végre hasonló támadást vallási kisebbségek ellen. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve a nem keresztény (vagy muszlim) kisebbségek, mint a jezidik, mandeusok vagy éppen a sabakok. Őket ugyanis a szunnita szélsőségesek az ördög követőinek tartják, így – meggyőződésük szerint – szent háborút folytatnak kiirtásukért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez