Csecsemő, csempészett spermából

Egy Izraelben fogva tartott palesztin férfinak úgy született gyermeke néhány nappal ezelőtt, hogy spermáját kicsempészték a börtönből, aztán titokban átvitték Gázába. A feleségét ott termékenyítették meg vele. Ez az első ilyen eset Gázában, de Ciszjordániában már több hasonló is volt. A palesztinok kis győzelemnek tartják ezt, az izraeli börtönök kijátszásának.

Az újszülött kisfiú, Hasszán édesanyját Gáza város kórházában érte utól a Reuters tudósítója. Hana azt mondja, fáradt, de nagyon boldog. Az izraeli hatóságok 2006 óta nem engedték neki, hogy lássa a férjét, közelebbről meg nem határozott biztonsági okokra hivatkozva. Gáza csaknem 2 millió lakója ugyanebből az okból nem léphet be Izraelbe, ez alól csak néhány kereskedő és kezelésre szoruló súlyos beteg jelent kivételt.

Hana nem árulja el, hogyan került ki a sperma a börtönből, majd hogyan jutott át Izraelből Gázába: csak annyit mond, hogy az út, amelynek végén egy gázai laboratóriumban két orvos várt rá, hat óráig tartott. A férjet, Tamert Beit Hanumban vették őrizetbe több mint hét éve, és az Iszlám Dzsihád tagjaként 12 év börtönre ítélték.

Ma egy hősnek született kis hőse – mondja nevetve Tarek, az újszülött 22 éves, fodrász nagybácsija. Izraeli börtönökben több ezer palesztint tartanak fogva, sokat emberölésért, terrorakcióért. Eddig hatnak született közülük gyermeke mesterséges megtermékenyítés után, Ciszjordániában. Az őket segítő orvoscsoport vezetője azt mondja: a bebörtönözöttek családjai szenvednek, és ők kiutat kínálnak ebből.

A palesztin rabok nem tartják igazságosnak, hogy ők nem találkozhatnak a családjukkal, miközben Jichak Rabin korábbi miniszterelnök merénylője 2006-ban házastársi látogatáson gyermeket nemzett a börtönbe látogató feleségének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez