Michael Douglas kapta az 1 millió dolláros “zsidó Nobel-díjat”

A Genesis díjat, amit zsidó Nobelként is emleget a világsajtó, azoknak ítélik oda Jeruzsálemben, akik kiemelkedően teljesítenek a szakmájukban és elkötelezettek a zsidó közösség vagy Izrael állam iránt. Ráadásul arra bátorítják a fiatalokat, hogy tegyék magukévá zsidó örökségüket és a kultúrát. Az idén a hollywoodi veterán, Michael Douglas kapta.

A színész ugyancsak világhírű édesapja, Kirk Douglas Issur Danielovitch-ként látta meg a napvilágot. A 70 éves Michael a minap véleménycikkben ítélte el az antiszemitizmust a Los Angeles Times-ban: “Miközben sok zsidó azt hiszi, hogy nem lehetek zsidó, mert az édesanyám nem az, én keményen megtanultam: azok, akik gyűlölnek, nem ismernek ilyen finom distinkciókat.”

A színész Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől vehette át 1 millió dolláros díját a tegnap esti jeruzsálemi ünnepségen, melynek házigazdája Jay Leno komikus, az NBC egykori műsorvezetője volt. A pénzt a Genesis díj-alapítvány internetes oldala szerint Douglas olyan kezdeményezésekre kívánja fordítani, amelyek a judaizmus sokféleségét, sokszínűségét tudatosíthatják az emberekben. Maga a kitüntetett azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy az összegből a zsidó állam és a világ zsidó közösségeinek és szervezeteinek kapcsolatát igyekszik majd javítani.

Michael Douglast 45 éves felesége, Catherine Zeta-Jones és gyermekeik, Dylan és Carys is elkísérték, amikor Netanjahu kormányfővel, majd Simon Peres korábbi államelnökkel találkozott. A színész eljutott a Gázai övezet határára is, ahol a Hamasz egyik, korábban támadásokhoz használt alagútját mutatták meg neki – adta hírül a DPA német hírügynökség.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez