Nem is az egyiptomiak az első piramisok?

Ezt állítja legalábbis a szudáni kormány. Egyiptomban nem hisznek neki. Nyilatkozatháború tört ki a piramisok miatt.

 A szudáni tájékoztatási miniszter kezdte. Ahmed Bilal Othman még vasárnap bizonygatta, hogy a Meroë piramisok 2 ezer évvel régebbiek az egyiptomiaknál. És a szudáni kormány mindent meg is tesz azért, hogy erről a világ is tudomást szerezzen – fűzte hozzá.
Egyiptomban hatalmas a felháborodás. Főként az egyiptológusok háborognak, közülük is mindenekelőtt a volt műemlékvédelmi miniszter, a legfőbb szaktekintély, az egyiptomi Indiana Jones, Zawi Hawas. Aki kitart az egyiptomi piramisok elsősége mellett. Melyek közül a híres szakkarai lépcsős piramis, Dzsószer fáraóé több mint 5 ezer esztendős. A fáraók földjén egyébként összesen 132 piramis található.
A szudáni piramisokat az egyiptomi 25. dinasztia emeltette, a kusita birodalom urai, míg a Dzsószer-pramis a 3. dinasztia idején épült – magyarázta Hawas az Egypt Independent-nek.
A szakkarai lépcsős piramis / Wikimedia Commons
A szakkarai lépcsős piramis / Wikimedia Commons
A szudáni miniszter viszont éppen azt állítja, hogy az ősi időkben szudániak uralták Egyiptomot, így a Mózes második könyvében leírt Exodus, a zsidók kivonulása idején is szudáni volt a fáraó. És a Korán egyik versét idézi ennek alátámasztására. Amelyben a fáraó a birodalmát átszelő folyókról beszél – így, többes számban. Egyiptomnak csak egy folyója van, míg Szudánnak sok – érvel a kartúmi politikus.
Már ez is támadható történelmi feljegyzésekkel – állítják Kairóban. A Nílus deltája hét ágból állt, és a Sínai-félszigetet is átszelte egy csatorna.
De Hawas szerint több más okból is alaptalan a szudáni állítás. Mindenekelőtt azért, mert semmilyen műkincset nem találtak a zsidók kivonulásának fáraójától, vagyis az ő kiléte továbbra is ismeretlen.
Ami pedig a Korán-idézetet illeti, arról azt mondja az Al-Azhar Egyetem professzora, Mohamed Abdel-Aty, hogy az iszlám szent könyve több versben is foglalkozik Mózes és a fáraó történetével, és ezekben több helyen is egyértelműen említésre kerül Egyiptom. Sőt a Sínai-hegy is. Vagyis az Exodus fáraója kétséget kizáróan egyiptomi volt – zúzza porrá a professzor az egyébként is vékonyka szudáni érvelést az Al Arabya televízióban.
Nyitófotó: Meroë piramis / Wikimedia Commons
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez