Dubaj, a luxus szinonímája

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis halászfalu, melynek lakói gyöngyökért merültek le a csillogó kék tenger vízébe. Egészen jól elvoltak ezzel, mígnem a 20. század első harmadának vége felé a nagy gazdasági világválság szét nem rombolta a gyöngypiacot.

 Próbálkoztak ekkor kereskedelemmel – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Aztán  1966-ban történt valami, ami felismerhetetlenül és örökre megváltoztatta Dubajt.

Olajat találtak és az abból beömlő hihetetlen mennyiségű pénz vibráló, élénk metropolisszá varázsolta a várost. Röpke évek alatt sugárutak épültek a homok helyén, később mesterséges szigetek a tengerben. Dubaj a kifinomultság, az üzleti világ, a modernség, az okos város jelképe lett – ahol mára már jóval több külföldi él, mint őshonos helyi. 

Nyüzsgő nagyváros, tenger és sivatag

Budapestről öt és fél óra repülés után igazán barátságos világ vár bennünket, amikor landolunk Dubajban. Az út könnyen kipihenhető, induljunk bármerre is. Földön vagy vízen, a nyüzsgő nagyvárosban, a tengeren vagy a sivatagban.

Dubaj az idő múlásával folyamatosan igyekszik újra meghatározni  magát, megakadályozni, hogy a virágzás ne érjen véget az olajkorszakkal. Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy egyébként már régen nem az olaj a gazdagság fő motorja, az ingatlanpiac, a kereskedelem, a smart technológiák mellett a turizmusban látják a legnagyobb fantáziát a város vezetői. Egymás után hozzák létre a legeket, hogy vonzóvá tegyék mindenki számára Dubajt, kalandot kínáljanak kicsiknek és nagyoknak.

Fedett sípályák, a világ legnagyobb virágoskertje, szafari 2500 állattal

Az egyik legfantasztikusabb és egyben legszürreálisabb ezek közül a Ski Dubai. Sípályák a tenger és a sivatag között. A Közel-Keleten lehet ugyan máshol is síelni, például Libanonban, de ott valódi hegyeken. Itt viszont öt lesiklópálya van zárt térben, a leghosszabb majdnem 400 méteres. Az igazi síelők persze hamar megunják ezt, kezdőknek viszont ideális a terep. Építettek snowboard-zónát is, libegő felvonót, szánpályát és van hely hógolyócsatáknak is. Persze műhóból. De az illúzió tökéletes, erről egy pingvinkolónia is gondoskodik. Igaz, jó mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, ha a fekete-fehér madarakkal akarunk szelfizni.

Ha igazi természetre vágyunk, ott a szafari park. Az állatkertet váltotta fel, ahonnét csaknem ezer lakót költöztettek át ide, pazar körülmények közé. A 119 hektáros park összesen 2500  állatnak ad otthont, 250 fajból. Számos idősebb állat a lehető legjobb körülmények között élheti nyugdíjas éveit, őket a nagyközönség nem is zavarhatja látogatásával. Némely állat pedig részt vesz egy nemzetközi programban, ahol egyes fajok kritikusan lecsökkent számú egyedeit próbálják szaporítani, megmenteni a kipusztulástól és lehetőség szerint  természetes élőhelyükre visszatelepíteni. A helyben maradó állatok zöme az afrikai, arab, ázsiai és nyitott szafari faluban van otthon. Ezek mindegyike külön-külön is látogatható, de a legnagyobb élményt persze együtt nyújtják.

A Csodák kertje, a Miracle Garden szintén természetközeli attrakció. A világ legnagyobb virágoskertje, ráadásul a sivatag közepén.  Ez azonban csak november közepétől május közepéig tart nyitva, nyáron ugyanis túl meleg van ahhoz, hogy szabad ég alatt lófráljunk benne. 72 ezer négyzetméteren 150 millió színes virág pompázik és illatozik, a virágkompozíciók évről évre változnak. A világ legnagyobb virágszobra is itt van, egy igazi Airbus A380-as gép virágokból kirakva. Mondanunk sem kell, hogy a világ legmagasabb szobra is a kertben található, a 18 méter magas Miki Egér.

Dubaj kedvelt attrakciója a világ legnagyobb fedett témaparkja, az IMG is. Itt Marvel-figurákkal vagy a Cartoon Networkön megismert kedvenceinkkel találkozhatunk és játszhatunk, megcsodálhatjuk akció közben a Pókembert, a történelem előtti időkbe utazhatunk, hogy dinókkal múlassuk az időt.  Az IMG sétányon interaktív szenzációk várják a gyerekeket és a felnőtteket. De vannak más témaparkok is Dubajban, például legóvilággal vagy az indiai filmgyárak inspirálta Bollywooddal. A legó a fő ihletője a Legoland víziparknak is.

Korosztálytól függetlenül bűvöli el a látogatókat a Frame, vagyis a Keret. A 150 méter magas és 93 méter széles konstrukció gyakorlatilag két torony, melyet száz négyzetméteres híd köt össze, a közepén 25 négyzetméteres üvegpanellel. Erről körpanoráma nyílik, lábunk alatt egész Dubajjal. A földszinti múzeumban azt is megtudhatjuk, hogyan változott apró halászfaluból metropolisszá Dubaj.

A La Mer pedig az a hely, ahol a lábujjaink között pöröghet a homok, miközben hajunkba belekap a szél. A fövenyes strandon akár selyemcukor színű csúcsos kabinokat is bérelhetünk, a gyerekeket óriási játszótér és ugrálópark várja, hatalmas légpárnás trambulinnal, mozival és víziparkkal. 

Extravagáns opciók nagyon gazdagoknak

A gazdagok játszótereként is emlegetett városban semmi nem szab határt a képzeletnek akkor sem, ha pénzköltésről van szó. Persze hol máshol is  lenne nagyobb luxuskínálat a Földön, mint az  Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában. Akiknek a pénz nem akadály, azok igazán extravagáns élmények között válogathatnak.

Például magukra fújhatják a világ legdrágább parfümjét. Csaknem 2 millió dollárért bárki kaphat a Shumukh nevű illatkreációból, melynek az üvegét drágakövekkel rakták ki. A belsejében a legnemesebb illatok rejtőznek, ára viszont felér egy kisebb birodaloméval. Azt nem közölték, hogy eddig hány üveggel adtak el belőle.

A nagyon tehetősek igénybe vehetik az arany wellnesst is. A Jumeirah Zabeel Saray Hotel saját wellness-komplexuma, a Talise Ottoman Spa a világ legfényűzőbb spa-élményét kínálja. A vendégek valódi aranyból készült arc- és testpakolást kapnak, mely – ígérik – tényleg megújítja a bőrt. Az alapanyagot és a szolgáltatást természetesen a nevéhez mérten árazzák.

De aki igazán különleges élményre vágyik, az bevezetheti a Ferrariját egyenesen egy nightclub közepére. A Secret Room szolgáltatása, hogy 3.000 dollárért bárki parkolhat a bár kellős közepén luxusautójával. Az egyetlen kikötés, hogy bent egyszerre csak egy kocsi tartózkodhat.

Akinek mindez még kevés, vehet saját szigetet magának. A Föld országait alkotó mesterséges szigetcsoport, a The World még mindig kínálja az eladó privát szigeteket, ahol világsztárok és a Föld leggazdagabb emberei lehetnek a szomszédai. Egy 11.6 holdas sziget 16 millió dollár.

Vonzó opció lehet egy buli is a világ felett. A 2009-ig a világ legmagasabb épületeként számon tartott és emblematikus Burdzs Al-Arab helikopter-leszállópályája 2014 óta kibérelhető. A tengerszint felett 212 méterrel esküvőket és privát bulikat lehet tartani a világ kétségkívül egyik legszebb kilátásával. A lélegzetelállító élményért igényektől függően minimum 55.000 dollárt kell fizetni.

A világ legmagasabb épülete

Ha már felhőkarcolók: a világ mostani legmagasabb épülete is Dubajban van. A Burj Khalifa teljes magassága 829.8 méter, vagyis háromszor magasabb az Eiffel-toronynál, és majdnem kétszer az Empire State Bulidingnél. Darabjai az Egyenlítő negyedét lefednék. De más rekordokat is a magáénak mondhat a Kalifa-torony. A legmagasabb szabadon álló építményét, a legtöbb emeletét (160), a legmagasabb, használt épületszintét, a legmagasabb kültéri teraszét és a leghosszabb liftét épp úgy, mint a legmagasabban fekvő mecsetét, étteremét, uszodáét, szórakozóhelyét is. A Kalifa csúcsát 95 kilométeres távolságból is lehet látni.

A világ leghosszabban futó liftje a 140. emeletig jár. Másodpercenként 18 métert tesz meg, kevesebb, mint egy perc alatt juthatunk vele a 124. emeleten lévő kilátóhoz. Az alapokat 2004 januárjában kezdték ásni és hat évvel később, 2010 januárjában meg is nyitották a Burdzs Kalifát. A tornyot úgy tervezték, hogy a hymenocallisra, a pókvirágra emlékeztessen. A három sziromszerű elem egy központi magot ölel körül, lentről felfelé haladva minden szirom spirálszerűen zsugorodik a torony tetejéig melynek kilengése egyébként 1 méter 20 centi.

A Burdzs Kalifa építőinek rengeteg kihívással kellett szembenézniük. Soha korábban nem pumpáltak betont ilyen magasra. Olyan beton és burkolat kellett, ami kibírja az 50 fokot és a hatalmas terhelést is, és meg kellett birkózni az épület kilengésével a rekord magasságban.

Végül nemcsak a torony lett gyönyörű, hanem a környezete is. 275 méter hosszú szökőkútrendszer lövelli a víznyalábokat 150 méter magasba, miközben zene szól. Este 6600 fényforrás és 50 projektor világítja mindezt meg.

 

Hétköznapok hipergazdagéknál

A Kalifa-toronyban egyébként 1000 dirham, vagyis csaknem 80 ezer forint egy tea. Ami kicsit sem kottyan meg a helyi gazdagoknak, akiknek a közösségi oldalain Louboutinek, Chanelek, Ferrarik és Lamborghinik váltakoznak egzotikus házikedvencekkel és magánrepülőkkel. A posztok szerint a napjaikat luxusjachtokon töltik vagy a medencében egy üveg pezsgővel. Megveszik a legújabb Chanel-táskát vagy Louboutin tűsarkút, Versace csészékből szürcsölgetik a teát valamelyik nagyon menő étteremben. A Lamborghinijükkel indulnak a tengerpartra, több millió dolláros lakásaik teraszán szívják a szivarjaikat, ahonnét a Burdzs Kalifában és a dubaji felhőkarcolók vonalában gyönyörködnek – ha lehet, a pezsgőfürdőjükben ücsörögve. Gepárdjukat sétáltatják az utcán vagy ültetik az ölükbe a kocsiban, és ha ki akarják kerülni a csúcsforgalmat, beülhetnek egy helikopter-taxiba. Otthon pedig besétálhatnak a hatalmas gardróbjukba, ahova az egyenruhás portás segítségével végzett shoppingolás után kerülnek az új szerzeményeik.

Évről évre dollármilliomosok ezrei költöznek Dubajba, dollármilliárdosból is több tucatnyi él már ott. Ők könnyedén megvehetik a világ legdrágább fagyiját, a 3 ezer dirhamos, vagyis negyedmillió forintos Fekete gyémántot.  A Scoopi kávézó a Guinness rekordok könyvébe akart bekerülni vele, ahol egyébként már több mint százötven címet birtokol Dubaj. Az alapja madagaszkári vanília, perzsa sáfrány jön hozzá,  a tetejét pedig itáliai fekete szarvasgomba-csíkok és 23 karátos aranydarabkák díszítik. Vagyis a világ legbecsesebb alapanyagait használták fel hozzá. Öt hétig töprengtek az alkotók azon, mitől lehet a legdrágább egy gombóc fagyi. A dekadens édességet persze Versace- kehelyben kínálják, Versace-kanállal. Ezeket megtarthatja a negyedmilliójáért a vásárló.

Magyarok Dubajban

Magyarok is szép számmal költöznek Dubajba, hogy hányan, arról mindenki mást mond. Egyes becslések szerint 2-3000 magyar él életvitelszerűen az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában, de mások adatok alapján ez a szám akár 20-30 ezer is lehet. Sokan közülük az ott is jelenlévő nagy multinacionális cégeknek dolgoznak vagy a helyi légitársaságnak. Dubajban egyébként az egyik legcsábítóbb a munkavállalás: rendkívül kedvezőek az adók, áfa vagy személyi jövedelemadó egyáltalán nincs.

Dubaj belvárosa önmagában is lenyűgöző, a felhőkarcolók százai között  tizenhat sávon közlekednek az autók. De a fényűzés és a futurisztikus látvány mellett rengeteg mindennel találkozhatunk még itt. Múzeumok, éttermek, bevásárlóközpontok, akváriumok is tökéletes turistacélponttá teszik a várost.

 

Világhírű szigetek és csikóhal-házak

Az extravagáns építészetéről híres Dubaj a Pálma-szigetek mellett például csikóhal-házakat is kínál a világ kontinenseit formázó Világ-szigetek részeként. Ezek félig a vízbe merülnek, és csodás tengeri panorámával csábítják a lakókat. A háromszintes ház tulajdonképpen nem is ház, hanem lakóhajó, a vízen lebeg kikötve. Az alsó szint teljes mértékben a vízbe merül, a hálószobával és egy szintén panorámás fürdőszobával együtt. Hogy szebb legyen a kilátás, ne csak az unalmas tengeri homokot és a ronda hínárokat nézzék a lakók, egy mesterséges korallzátonyt terveztek a házak köré, színpompás halakkal.

Sokáig lehetne folytatni a legeket, az egyedülálló attrakciókat, a vásárlásélményeket, a tengeri, beton-üveg és sivatagi csodákat. Dubaj folyton töri a fejét valamiben, és időről időre meghökkenti valamivel a világot. Hogy ne legyen unalmas újra és újra visszatérni…

 

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez