Több mint 400 elítélt kapott elnöki kegyelmet Malawiban

A dél-afrikai ország idén ünnepli függetlenné válásának 50-dik évfordulóját, amelynek alkalmából Peter Mutharika elnök kegyelemben részesített 403 börtönbe zárt elítéltet.

Malawiban hagyománynak számít, hogy az ország nemzeti ünnepei, illetve Karácsony és Újév előtt pár nappal az elnök több száz elítéltet felment a börtönbüntetésük letöltése alól. A malawi belügyminiszter elmondta, hogy az elnöki kegyelem már régóta a „megbocsátás” szimbóluma Malawiban. A miniszter azonban megjegyezte, hogy csak olyan elítéltek kaptak kegyelmet az elnöktől, aki nem követtek el „súlyos bűntényt” és börtönbüntetésük felét már letöltötték. Utoljára 2008-ban engedtek szabadon több száz fogvatartottat az országban. Akkor Joyce Banda volt az elnök, aki a májusi választásokon alul maradt Peter Mutharikával szemben.

Malawiban 23 hírhedt börtön működik, ahol körülbelül 12 ezren raboskodnak embertelen körülmények között. Szakértők elmondták, hogy a börtönök túlzsúfoltak és legalább kétszer több elítéltet tartanak fogva, mint amennyit valójában el tudnának tartani. Az elítéltek gyakorlatilag semmilyen ellátásban nem részesülnek. Ezért nem véletlen, hogy egy volt bíró „földi pokolnak” nevezte a malawi-i börtönöket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez