Hogy lehetsz híres? Tuti elnöki recept

Nincs ötlete, hogyan szerezhetné meg a mindenkinek járó 15 perces, de ha lehet, inkább hosszabban tartó hírnevet? Új módszer az elnökválasztás. Beloruszban egy óvónő és egy macska is élt vele.

Az októberi belorusz elnökválasztáson Alekszandr Lukasenko a tuti befutó. Ennek ellenére mégis viszonylag sokan jelentkeztek elnökjelöltnek, de nemcsak politikusok. Legalább hét jelentkező esetében joggal vonhatta fel a szemöldökét a Központi Választási Bizottság.

Irina Persina egy reklámügynökségnél dolgozik. Hiába próbáltak kapcsolatba lépni vele az újságírók, teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől a 35 éves kreatív. Ezért sokan egyszerű kampányfogással vádolták az ügynökséget, és azzal, hogy valójában nem is céljuk javítani az ország sorsán. A feltételezést visszautasítandó a cégnél közölték elnöki programjukat: elektronikus kormányzatot hoznának létre, amellyel szükségtelenné tennék az elnöki tisztséget; Minszket a világ szállítási központjává fejlesztenék, és mindenkinek biztosítanák a vízummentes beutazást az országba.

Persina mellett hasonló komolysággal fogadták egy showman és egy fényképész jelentkezését a százezres Navapolackból, valamint egy breszti tanárnőét és egy minszki óvónőét. A sorba tartozik még a munkanélküli Jurij Sulgan és Barszik, a macska. Előbbit ittassága miatt már előállította a rendőrség. Utóbbival pedig az egész elnökválasztás színpadiasságát kívánta demonstrálni egy újságíró.

Valóban az igazi verseny hiánya indokolhatja, hogy ennyire komolytalanul viszonyulnak az elnökválasztáshoz Beloruszban – magyarázta Tatyjana Revjako jogvédő a Nyezaviszimaja Gazeta cikkében. Ugyanakkor szakértők szerint a kormányzat aligha tűri a viccelődést sokáig.

Ez az elnökjelölteket javasló csoportok listájából is látszik, amelyet a hét elején véglegesített a Központi Választási Bizottság. Ez alapján nyolcan gyűjthetik a tényleges jelöléshez szükséges százezer aláírást július 23. és augusztus 21. között. Nem meglepő, hogy a már a több mint húsz éve elnök Alekszandr Lukasenko is a kiválasztottak között van. Ahogy az sem, hogy a legutóbbi választáskor elítélt elnökjelölt, Mikalaj Sztatkevics nem került fel a listára.

A borítékolható eredmény ellenére sok múlhat az október 11-re kiírt belorusz elnökválasztáson. A Moszkva és a Nyugat között ügyesen egyensúlyozó Minszkre most nagyon odafigyel az utóbbi (erről interjúnkat itt olvashatja). A demokratikusan lebonyolított választás ugyanis új utakat nyithat meg a kiegyensúlyozott partnerség felé.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez