Visszaküldik a dán F-16-osokat

Amilyen gyorsan csak lehet, vissza akarja küldeni országa F-16-os harci gépeit az Iszlám Állam elleni harcba a dán külügyminiszter.

Visszatérnek a jövő évben a Közel-Keletre Dánia harci gépei, amelyek tavaly részt vettek az Iszlám Állam iraki állásai elleni légicsapásokban – közölte vasárnap Kristian Jensen dán külügyminiszter. A politikus sürgette, hogy terjesszék ki a harci gépek mandátumát a szélsőséges dzsihadista szervezet szíriai állásai elleni légitámadásokra is.

Dánia 2014-ben hét F16-os repülőgéppel támogatta az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásait Irakban, szeptemberben azonban kivonta a repülőgépeket a térségből karbantartásra és hogy a legénység pihenni tudjon.

“Amilyen gyorsan csak lehet, vissza kell küldenünk a dán F-16-ososkat. A kormány reméli, hogy egy szélesebb körű mandátummal térhetnek vissza, hogy lehetőség legyen az Iszlám Állam elleni harcra bárhol is legyen az, akár a szíriai határ egyik vagy másik oldalán” – közölte a külügyminiszter a Berlingske című napilappal.

A dán külügyminisztérium szóvivője megerősítette a külügyminiszter szavait és közölte, hogy a mandátum kiterjesztéséhez parlamenti jóváhagyás szükséges.

A harci gépek várhatóan a jövő év közepén térnek vissza a Közel-Keletre.

Koppenhágában vasárnap este mintegy 15-20 ezer ember – köztük Lars Lokke Rasmussen kormányfő – emlékezett a párizsi terrorista akciók áldozataira.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez