Afrika gyöngyszeme a Zászlómúzeumban

Új kiállítással várja a Zászlómúzeum az érdeklődőket, akik Afrika „gyöngyszemének” is nevezett Ugandát ismerhetik meg. A kiállítást Balogh Sándor a Magyar Afrika Társaság elnöke nyitotta meg. A rendezvényen beszedett mondott Nyirati Katalin a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kelet-és Nyugat-afrikai osztály vezetője, illetve Kovács Péter az Ugandai Köztársaság tiszteletbeli konzulja is.

„Az AHU 10 éves fennállása óta mindig is azt hangoztatta, hogy Afrika érdemtelenül el van felejtve, régen mondjuk azt, hogy Afrika már nem az a fekete kontinens, ahol mindenki éhezik és machetével kaszabolja egymást” –  jelentette ki Balogh Sándor a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke, aki külön köszönetet mondott Balogh Lászlónak eddigi munkájáért, kitartásáért, amit a Zászlómúzeumért és az afrikai kontinens országainak bemutatásért tett és tesz mind a mai napig.

IMG_1528 (1)
Balogh Sándor a Magyar Afrika Társaság elnöke és Balogh László a Zászlómúzeum alapítója és igazgatója

 

Az AHU elnöke külön felhívta a figyelmet arra is, hogy Uganda egy rendkívül fontos ország Afrikában, ezért nem véletlen, hogy a magánkezdeményezésből létrejött Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ fenntart egy bázist az országban, ahol számos projekten dolgozik, köztük egy farm és egy kórház létrehozásán.  Az elnök úr végezetül egy afrikai közmondással zárta beszédét és nyitotta meg a kiállítást a közönség számra.

Balogh László a zászlómúzeum alapítója és igazgatója külön köszönetet mondott Balogh Sándor elnök úrnak, amiért támogatja és segíti a Zászlómúzeum fenntartását és a kiállítások megszervezését, a mostani kiállítás alkalmából pedig egy külön kitűntetést is átnyújtott számára köszönet és elismerése jeléül.

IMG_1524
Balogh László kitűntetést ad át Balogh Sándornak, a Magyar Afrika Társaság elnökének

 

„Afrika a jövő kontinense” – mondta Nyirati Katalin a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kelet-és Nyugat-afrikai osztályvezetője, aki kiemelte, hogy „Afrika gazdasági fejlődése számokban és statisztikailag is kimutatható, ami gyorsabb ütemben növekszik, mint a  világ többi országainak a fejlődési átlaga”. A diplomata elmondta, hogy a KKM is felismerte az afrikai kontinensben rejlő lehetőségeket, ezért hirdette meg a déli nyitást, amelyben az afrikai országok kiemelt figyelmet kapnak.

IMG_1554
Nyirati Katalin a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kelet-és Nyugat-afrikai osztályvezetője, Kovács Péter az Ugandai Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Balogh László a Zászlómúzeum alapítója és Balogh Sándor a Magyar Afrika Társaság elnöke

 

Ezt jól jelzi, hogy Magyarország új külképviseletek nyitásával (Etiópia, Ghána és Angola), a Magyar Kereskedőház hálózat bővítésével és tiszteletbeli konzulok kinevezésével igyekszik diplomáciai, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait elmélyíteni a kontinenssel. Nyirati Katalin végül külön köszönetet mondott Balogh Lászlónak, amiért az első Budapest Afrika Fórumon egy nagyon szép kiállítási anyagot bocsátott a szervezők rendelkezésére, ami az elmondása szerint nagyban növelte a rendezvény színvonalát.

„Nagy örömmel támogatok minden kezdeményezést, ami bemutatja az általam konzuli minőségben képviselt országot” – mondta Kovács Péter az Ugandai Köztársaság tiszteletbeli konzulja, aki egy rövid elődásban ismertette Ugandát, Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő országát.

IMG_1544

Balogh László 1983 óta gyűjti a zászlókat, amely jelenleg a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, jelenleg közel hatezer darabból áll. A múzeumot 1995-ben alapította és rendszeresen tart országbemutatókat. Balogh úr a világ országainak és közigazgatási egységeinek vezetőivel is folyamatosan kapcsolatban áll, levelezik, hogy fenntartsa és bővítse gyűjteményét a legújabb zászlókkal, címerekkel és hasznos kiadványokkal.

IMG_1495
A mostani kiállítást bárki megtekintheti, a VII: kerület, József krt. 68. alatt.

 

IMG_1508
Milus Alida és Répás Szilvia külön táncbemutatóval készültek a kiállítás megnyitójára

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez