Aki a Burdzs Kalifa tetején lakik, az később vacsorázhat

Ezt állítja Dubaj első számú vallási tekintélye, aki figyelmezteti is a világ legmagasabb felhőkarcolójának lakóit és szállodavendégeit, hogy figyeljenek oda erre Ramadán idején. Várjanak még néhány percet azután, hogy az alacsonyabban élők leültek a napi böjtöt záró vacsorához, az iftárhoz.

Ahmad al-Haddad nagymufti nem késik a tudományos magyarázattal sem. Azzal érvel, hogy a böjt addig tart, amíg teljesen le nem megy a nap, viszont nagyobb magasságban ez ugye későbben látható.

A különbség a 80 emeletesnél alacsonyabb felhőkarcolókban elhanyagolható, ám a világ legmagasabb felhőkarcolójában kétszer ennyi emelet van. A nagymufti szerint a 80. és a 90. emelet között kettő, ennél feljebb pedig 3 percet kell várni a böjtöt megtörő első étkezéssel. Az a legjobb, ha ott az emberek úgy viselkednek, mintha másik városban vagy másik országban volnának. Vagyis hiába hangzik el a magrib, a napnyugta utáni imára hangzó hívás, ezt ott a magasban még nem szabad figyelembe venni.

A nagymufti a Gulf News szerint arra is kitért, hogy mi a helyzet a repülőn. Ott is meg kell várni, amíg teljesen eltűnik a napkorong az égről. Mindegy, hogy melyik országból jön vagy melyikbe megy az utas, és ott mikor van napnyugta. Isten ugyanis azt tanította, hogy pontosan azt a helyet és időt kell tekintetbe venni, ahol éppen van az ember – mondja. Így aztán az is mindegy a böjtölőnek, hogy mikor hozzák a gépen az ételt. Az iszlám egyik pillérét képező Ramadán havi böjt egyébként az úton lévőknek nem kötelező. Igaz, később pótolniuk kell a kimaradt napokat.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez