Afrikai fiatalok ismerkednek a Pulival

Bár sokan furcsállották év elején, hogy létrejött a magyar-marokkói űrkutatási egyezmény, immár látható eredményei is vannak a megegyezésnek. Három marokkói fiatal erősíti két hónapig a Puli Space csapatát Budapesten.

A fiúk – Hatim Mounib, Ali el-Alaoui és Azzedine Zouitin – a Casablancai Elektronikai és Mechanikai Főiskola hallgatói, és egy versenyen nyerték el azt a lehetőséget, hogy két hónapot Budapesten dolgozzanak.  Az ösztöndíjról a  Marokkói Aeronautikai és Űrkutatási Társaság és a Magyar Bolygóközi Társaság egyezett meg. Marokkóban egyelőre gyermekcipőben jár az űrkutatás, űrtechnológia, de sok a lelkes fiatal, és az országnak nagy potenciálja van az űrkutatásban.

A Puli Space-szel, amelynek célja, hogy a magyar űreszközt, a Pulit eljuttassák a Holdra, már korábban megindult a kapcsolatépítés. Pacher Tibor, a Bolygóközi Társaság főtitkára elmondta, hogy Marokkó első sorban mint kiváló próbaterep merült fel, hiszen  a sivatagi környezetben a Holdhoz hasonló körülmények között tesztelhetik az űrjárművet.

A magyar-marokkói légügyi és űrkutatási kapcsolatok azóta rohamosan fejlődnek – magyar cégek vettek részt az észak-afrikai ország airshow-ján, Afrika legrangosabb légibemutatóján, és számos jelentős üzlet van már születőben. A marokkói fiatalok augusztus elején már meg is kezdik munkájukat Budapesten, és október elejéig maradnak Magyarországon, de a  közös munkában hazatérésük után is részt fognak venni

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez