Börtön, mert pokémonozott egy orosz templomban

Július 6-án debütált a Pokémon Go az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, majd sorban a világ többi országában. Már jóval oroszországi megjelenése előtt ingatták fejüket a helyi tisztviselők: nem lesz ez így jó.

Július 18-án például a Föderációs Szövetség első alelnöke, Franc Klincevics azt javasolta, tiltsák meg a zsebszörnyvadászatot a templomokban, a temetőkben, a börtönökben és emlékhelyek környékén. Ebből ugyan nem lett semmi, de az orosz média figyelmeztette a pokémonőrülteket: az új játékkal nehogy megsértsék honfitársaik vallásos érzéseit.

Oroszországban 2013-ban lépett életbe a törvény, amely akár 3 év szabadságvesztéssel vagy félmillió rubel pénzbüntetéssel sújtja a vallásos érzések megsértőit. A rendelet nem határozza meg, pontosan mi is számít ebbe a kategóriába.

Ruszlan Szokolovszkij szerint mivel az okostelefonozást a templomokban nem tiltja törvény, a pokémonozással sem lehet baj. El is indult vadászni a jekatyerinburgi Mindenszentek templomába a 22 éves blogger és kalandját feltöltötte a Youtube-csatornájára.

Az augusztus 11-i videót már majdnem egy millióan látták. A népszerűséghez a rendőrség is hozzájárult. Eljárás indult ugyanis Szokolovszkij ellen a fenti törvény értelmében. Végül a jekatyerinburgi bíróság mondott ítéletet a blogger felett. Zárt ajtók mögött két hónap szabadságvesztésre ítélték. Az ügyvéd érvelését, hogy beteg édesanyját kell ápolnia, félresöpörte a bíróság.

A hétvégi ítélet újra felvetette az évek óta folyó vitát az állam és az egyház összefonódásáról Oroszországban. A Pussy Riot 2012-es punk-imája, a novoszibirszki opera tavalyi Tannhauser-előadása csak a leghangosabb esetei a vallásos érzések megsértéseinek. Miközben a legfontosabb kérdés megválaszolatlan marad: ezzel a törvénnyel az állam támogatja az egyházat, vagy éppen fordítva?

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez