Szeret olvasni? Prágában most egy léghajón repülhet az irodalom magasságaiba

Prága legújabb, lélegzetelállító látványossága a napokban nyitotta meg fedélzetét a látogatók előtt. A DOX Kortárs Művészeti Központ két épülete között lehorgonyzott, fából készült csodát „Gulliver” névre keresztelték, és két évig építették, mire az utolsó szög is a helyére került.

A léghajó 42 méter hosszú, 10 méter széles és 120 ember befogadására képes. Fedélzetén minden a művészetekről és az irodalomról szól: felolvasóesteket, írókurzusokat, költészetről szóló előadásokat szerveznek majd, és remélik, hogy nemcsak a turisták, hanem elsősorban a prágaiak látogatják majd az új létesítményt.

Az intézmény szerint a Gulliver azt a szellemiséget testesíti meg, ami a nagy technológiai felfedezések korára, a 20. század elejére volt jellemző. Az emberek repülés iránti, utópisztikus vágya inspirálta az alkotókat, amikor megálmodták az új irodalmi központot, melynek belsejében egy hatalmas olvasószoba is helyet kapott – kedvezve azoknak, akik egy igazán különleges helyszínen szeretnének elmerülni kedvenc olvasmányukban.

Fotó: Jan Slavik © DOX

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez