Megvan Bassár el-Aszad első kihívója

Szíriában idén júniusban – 1963 óta most először – olyan elnökválasztást fognak tartani, amelyen a hatalmon lévő államfőn kívül másra is lehet majd szavazni. A 2012-ben elfogadott új alkotmány lehetővé tette több jelölt indulását is a választásokon, de a feltételek jelentősen korlátozzák azok lehetséges számát, s eddig csupán egyetelen kihívója akadt Bassár el-Aszadnak. 

Tegnap Damaszkusz  bejelentette, hogy a függetlennek számító Máher Hajjar képviselő megfelelt a szabályoknak és indulhat a június 3-án rendezett elnökválasztáson. Hajjar 1968-ban született Aleppó városában és 2000-ig a Szíriai Kommunista Párt tagja volt, majd ezután Populáris Akarat nevű ellenzéki politikai mozgalomhoz csatlakozott. 2013 nyarán ebből a pártból is kilépett és azóta a képviselők szerint “szabadon” tevékenykedik.

Egyelőre még keveset tudni a Hajjarról, de annyi biztos, hogy tegnap sikerült megszereznie 35 képviselő támogatását  a 250 fős szíriai parlamentben. Ezenfelül megfelelt a másik követelmények is, miszerint az elmúlt tíz évet folyamatosan Szíriában töltötte és nincsenek kapcsolatai a Szabad Szíriai Hadsereggel sem. Az állami média szerint 2011-ben Hajjar  békés demonstrációkon vett részt és mindvégig ellenezte a fegyveres harcot a Baasz Párt ellen, sőt gyakran bírálta az ellenzéket, mert túl szoros kapcsolatokat alakítottak ki a szélsőséges iszlamista és terrorista csoportokkal. 

A többi jelöltnek május 1-ig van ideje regisztrálni magát az elnökválasztásokon, de a szakértők szerint nem várható más “versenyző.” Hajjár is csupán a demokratikus választás látszatát kelti, nem tekinthető komoly ellenfélnek a jelenlegi elnökkel szemben. Bassár el-Aszad, aki még nem jelentette be hivatalosan jelölését, már januárban közölte egy interjúban, hogy “jó esélyek vannak” indulására. Megfigyelők szerint, ha részt vesz a nyári megmérettetésen, aligha kétséges, hogy újabb hét évig ő lesz Szíria elnöke. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez