Véres hétvége a békés Tunéziában

Tunézia, Kasserine – Halálos áldozatokat követelt a hétvégi tüntetés sorozat Tunéziában. Kassarine-ben és Thala-ban a fiatalok összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A tömegmegmozdulásokon a munkanélküliség és a szociális bizonytalanság ellen vonultak fel az emberek.
A tüntetések és zavargások december közepe óta naponta újulnak ki szinte már az ország egész területén. A főleg fiatalokból álló felvonuló csoportok munkát követelnek. A tüntetők között főleg fiatalok, és friss diplomások vannak, de egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Egy ide sztrájkolnak az ügyvédek is. Az emberekben iszonyatos feszültség halmozódott fel. A hétvégén Sidi Bouzid-ban egy kamionsofőr és egy rendőr vitája elég volt ahhoz, véres összecsapás alakuljon ki az elégedetlen tüntetők és a rendfenntartó erők között. Csak itt négyen haltak meg.

A Los Angeles-i Egyetem professzora szerint z tüntetések nem újkeletűek Tunéziában. Hasonló véres események voltak már 1984-ben és 2008-ban is. Az afrik.com internetes újságnak nyilatkozó Kader Abderrahim az okok között sorolja, hogy míg nem sokkal ezelőtt Tunézia az európai textilipar fellegvára volt, mostanra a nagy textilcégek Ázsiába vitték a termelésüket. Eközben felnőtt egy generáció, amelyik most nem találja a helyét. Otthon nincs lehetősége dolgozni, Európa nem kér belőlük, mert a válság miatt ott is nő a munkanélküliség, és bár kimondatlanul, de egyre kevésbé szívesen látottak a muzulmánok. Abderrahim szerint a megoldáshoz vezető első lépések egyike az egyéni szabadság jogok biztosítása, a szólásszabadság elfogadása. Úgy kell megváltoztatni a rendszert, hogy ne lehessen bloggereket és énekeseket lecsukni azért, mert kritikusak a hatalommal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez