A perui Fényes ösvény három katonát ölt meg egy összecsapásban

A perui kormány bejelentése, amely szerint felszámolta a Fényes ösvény elnevezésű gerillaszervezetet, már a múltté. Az elmúlt hetekben több, tegnap pedig három újabb fegyveres katona lett a gerillák áldozata.

A halottak mellett két sebesüléssel is járó katonai összecsapásra az ország délkeleti részén került sor, ahová a hadsereg 1500 fős erősítést küldött, hogy megtisztítsa a területet a Fényes ösvény (Sendero luminoso) harcosaitól.

Három héttel ezelőtt a gerillák egy gázvezeték építésén dolgozó 36 munkást tartottak fogva 5 napon keresztül. A Sendero luminoso feletti kormányzati győzelem bejelentése óta hét katona halt meg a gerillákkal való harcokban, kettő pedig eltűnt.
A gerillákra nagy csapást mért, hogy idén február 12-én elfogták a szervezet vezérét, Florindo Flores – alias Artemio – parancsnokot – Alto Huallaga régióban, amely a kokatermelés egyik fő területe. Ebben a körzetben működnek az 1980-as, illetve 2000-es években erős Fényes ösvény maradványai. A szervezet ma – a perui hatóságok szerint – a drogkereskedelemből él.
A Fényes ösvény elnevezésű maoistának tartott szervezetet Abimael Guzmán Reynoso, az ayacuchói egyetem filozófiaprofesszora (mozgalmi neve: Presidente Gonzalo) alapította 1969 és 1970 között egy másik radikális szervezetből, a PCP–BR-ből (Perui Kommunista Párt – Vörös Zászló) kiszakadva. A szervezet célja Peru politikai rendszerének megdöntése  és kommunista rendszer létrehozása.  Eszközük a fegyveres harc, a „népi háború”. (BBC)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez