Majtík vezeti az átmeneti líbiai kormányt

A líbiai parlament elnöke jóváhagyta hétfőn az előző nap vitatott körülmények között megválasztott kormányfő kinevezését.

A házelnök által aláírt határozatban az áll, hogy Ahmed Omar Majtíkot kinevezték az átmeneti kormány vezetőjévé. Majtík megbízást kapott, hogy alakítsa meg kormányát, és tizenöt napon belül mutassa be az Általános Nemzeti Kongresszusnak (parlament).

A kormányfőjelölt megválasztását előző nap a házelnök első helyettese érvénytelennek nyilvánította, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök már le is tette a hivatali esküt. Majtíkot egy vitatott parlamenti szavazást követően iktatták be új hivatalába, miután a házelnök egy másik helyettese, Száleh al-Makzún a heves vitáktól kísért és ezért többször is félbeszakított ülést követően bejelentette, hogy Majtík a megválasztott miniszterelnök 121 szavazattal.

Más képviselők azonnal kétségbe vonták Majtík megválasztását. Szerintük a bejelentést megelőző szavazást már eredménytelennek nyilvánították és az ülést berekesztették, Majtík megválasztása így nem tekinthető hivatalosnak. A jelölt az első bejelentés szerint csak 113 szavazatot gyűjtött össze a minimálisan szükséges 120-ból. A parlament a múlt kedd óta próbálja megválasztani az áprilisban lemondott ideiglenes miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni utódát. Kedden félbe kellett szakítani a szavazást, miután az egyik, eredménytelenül szereplő jelölt fegyveresei megrohanták a parlamentet és lövöldözni kezdtek az épületben.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban politikai káosz uralkodik Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmának 2011-es megdöntése óta. A kormány képtelen megfékezni azokat a milíciákat, amelyek 2011-ben segítettek megbuktatni Kadhafit. A fegyveres csoportok azóta nem hajlandóak leszerelni, s egyes régiókat ellenőrzésük alatt tartanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez