Maliban megtalálták a lezuhant algériai gép roncsait

Burkina Faso és Mali határának közelében, de Mali területen találtak meg az Air Algérie gépének roncsait. A repülőgép fedélzetén 116 ember volt. Francia katonákat küldtek a helyszínre, hogy megszerezzék a gép fekete dobozait.

Mi okozhatta a katasztrófát? A rossz időjárás? A pilóta homokvihart jelzett, de azt nem, hogy ne tudna megbirkózni vele. Műszaki hiba? A gépet egy spanyol magántársaságtól bérelte az Air Algérie egész nyárra, és nem volt jele problémának. Terrorakció? Ez nyugtalanítja leginkább az érintett afrikai országokat és Párizst is. Az Élysée palotában pénteken reggel ülést tart a válságstáb az algériai gép ügyében.

Francia csapatok 2013 januárjában- az ENSZ felhatalmazása alapján- megtámadták és kiszorították Maliból azokat az iszlamista milíciákat, melyek korábban megszállták az ország északi részét. Az AQIM vezére meghalt Maliban. Az Al Kaida észak-afrikai szárnya bosszút esküdött. Líbia déli részén komoly támaszpontokat építettek ki az iszlamista milíciák, melyek sok fegyvert szereztek Kadhafi raktáraiból. A malajziai gép tragédiája ráirányította arra a figyelmet, hogy a földről indítható rakéták is képesek lelőni akár 10 ezer méter magasan szálló gépet is. Voltak-e ilyen rakétái Kadhafinak? Megszerezhették-e azokat a terroristák? A szakértők többsége nemmel válaszol, de senki sem száz százalékig biztos. A francia szakértők helyszíni szemléje talán választ ad arra a kérdésre: miért zuhant le az Air Algérie gépe 116 utassal a fedélzetén Maliban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez