Ali Bongo elnök nem a fia Omar Bongonak, Gabon “örökös elnökének”

Ezt állítja egy francia könyv, melynek szerzője 50 éve ismeri Gabont, ahol az “örökös elnök” tanácsadója volt. Pierre Péan szerint Gabon jelenlegi elnöke nem vérszerinti fia a legendás államfőnek, posztját választási csalással szerezte, és a diplomáját is hamisította.

Új afrikai ügyek: hazugságok és fosztogatások. Ez a könyv címe, melyben a francia titkosszolgálat veteránja kipakol. Pierre Péan Omar Bongo tanácsadója volt. A gaboni államfő 1967 és 2009 között vaskézzel irányította a kis afrikai olajállamot, amely jelentős összegekkel pénzelte a francia pártokat. Omar Bongo nem kis pénzzel segítette Nicolas Sarkozyt abban, hogy megnyerje az elnökválasztást 2007-ben Franciaországban. Cserébe Sárközy nem firtatta, hogy vajon Ali Bongo valóban Omar Bongo fia-e, a diplomáját nem hamisította-e, és főképp: nem csalással szerezte-e meg apja elnöki székét 2009-ben.

Mi az igazság Pierre Péan szerint? Az, hogy Gabon jelenlegi elnöke nem Gabon területén született, hanem Biafrában. Abban a nigériai tartományban, mely el akart szakadni Afrika legnépesebb államától. Franciaország támogatta az elszakadási törekvéseket, ezért szerzett egy már tizenéves fiút, akit aztán Omar Bongo örökbe fogadott. Miért? Mert a francia nagykövet ezt tanácsolta neki. Ali Bongo aztán Franciaországban végezte a tanulmányait a Sorbonne-on. Csakhogy sohasem sikerült levizsgáznia. Zavarában hamisított egy diplomát. “Apja” ugyanis külügyminiszternek akarta kinevezni, és diploma nélkül ez nehéz lett volna. A diploma hamis volt, de ezt nem firtatta senki, mert a Bongo család Franciaország nagy barátja volt.

Később Ali Bongo Gabon hadügyminisztere lett. Majd “apja”, Gabon örökös elnöke elhalálozott. Ali Bongo elhatározta: ő lesz az örökös. Csak a szavazatok 42%-át szerezte meg, és azt is csalással – állítja Pierre Péan. Ám Franciaország támogatta őt, és a világ elfogadta Ali Bongot Gabon elnökének. Ő pedig tovább támogatja a francia pártokat. De Pierre Péant – Omar Bongoval ellentétben – már nem alkalmazza. Ezért írta meg könyvét az elbocsájtott titkosügynök, aki azzal vádolja Gabon elnökét, hogy nem is vérszerinti fia Omar Bongonak, az “örökös elnöknek”, a diplomáját hamisította, és az elnökválasztást csalással nyerte meg 2009-ben Gabonban, mely nem is a szülőföldje.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez