A világ legmélyebben fekvő barlangfreskói Afrikából

Kiváló állapotban vannak a barlangfreskók, mert szinte lehetetlen megközelíteni őket: kötél létrákon kell hosszasan lefelé mászni, hogy az egyiptomi kopt papok festményeit megcsodálhassuk.

Az ötödik században keletkezhettek az első barlangfestmények, és egészen a tizenötödik századig újabbakat alkottak a keresztény papok, akik soha nem jöttek a felszínre. A helyi lakosság látta el őket élelemmel. Csak a holttestük jöhetett a felszínre. A helyiek viszont gondosan lemásztak a barlang templomba, hogy megkereszteljék az újszülött gyerekeket.

Miért alakítottak ki ilyen barlangi közösséget az egyiptomi papok a mai Etiópia területén? Valószínűleg a világtól elzárva akartak imádkozni mint az első szerzetesek, akik az egyiptomi sivatagban kezdték meg a működésüket.

A történelmi múlt kedvelőinek nyaktörő mutatványokra kell vállalkozniuk ma is, ha meg akarják tekinteni az ősi barlangi művészetet, melynek létéről sokáig csak a helyiek tudtak. De a festészet kedvelőinek mindenképp megéri ez a kaland hiszen ilyen mélyen a földben egyetlen más kolostor sem létezett sokáig, és főként nem hozott létre olyan képeket, melyek ma is ámulatba ejtik a szemlélőket Etiópiában több mint 700 kilométerre a fővárostól, Addisz Abebatól.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez