Tomboló viharok Kelet-Ausztráliában

Csaknem 100 embert menekítettek ki az árvíz sújtotta területekről Sydney-ben és Új-Dél-Wales-ben, ahol a hét elején kezdődtek erős viharok. Az elemek tombolása még mindig tart Ausztrália keleti partjainál.

Három idős embert találtak holtan a hét elején Sydney északi részén, Dungog-ban, ahol több lakást elmosott az árvíz. Ott a legsúlyosabb a helyzet, mintegy 200 ezer otthon maradt áram nélkül. Az ausztrál meteorológiai intézet arra figyelmeztet, hogy további heves eső és erős szél várható. A part mentén is óránként 100 kilométeres széllökésekre lehet számítani, a heves zivatarok pedig hirtelen áradásokhoz vezethetnek Sydney egyes részein. Az emberek autóikban vagy az otthonaikban ragadtak, de voltak olyanok is, akik az épületek tetejére menekültek az áradás elől.

A rendkívül erős szél leszaggatta a távvezetékek kábeleit, feltépte és elsodorta a házak tetejét, fákat csavart ki tövestül, amelyek azután házakra zuhantak. Newcastle, a nagy szénkikötő a vihar miatt teljesen leállt. A ciklon házakat rongált meg, fákat csavart ki, áramkimaradásokat okozott, a közúti és a vasúti forgalmat le kellett állítani.

 Az állami katasztrófavédelmi szolgálat közel 9000 segélyhívást kaptak, és 93 árvízi mentés van folyamatban. Még mindig nagyon erős a szél, nagyon esik az eső, és sok az áradás, ami nagyon veszélyes, bár már látunk némi enyhülést. Ennek ellenére még sok nehézséget kell átvészelnünk a következő 48 órában” – mondta a szolgálat vezetője az ABC News-nak. „Hogy érzékeltessem a viharok méretét: Dungog-ban annyi eső esett az elmúlt 24 órában, amennyi egy nap alatt egyszer sem az egész múlt században”.

Egy lakos a Maitland közelében lévő Greta városban azt mesélte, hogy a víz olyan gyorsan emelkedett, hogy mire kihívta a mentőket, már a derekáig ért. Akkor kezdett menekülni, mikor a víz az ajtót is elérte, de mire a mentők kiértek, már egy fába kapaszkodva találták, mellig a vízben. Maitland-ben több mint 300 mm csapadék esett a hét elején.

Evakuációs figyelmeztetést adtak ki a Manly lagúnánál, és környékén is, Sydney északi részén. A polgármester,  Michael Regan azt mondta a BBC-nek, hogy az intenzív eső és a szél is nagy károkat okozott a strandokon is“Soha nem láttunk ilyen erős ciklonokat, szelet 24 órán keresztül tombolni. Ez az, ami a legtöbb kárt okozza.”

Syndey-ben a légi, vasúti és közúti közlekedés még mindig nem állt helyre, bár néhány kompjáratot már elindítottak.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez