Kivonul Brazíliából és Törökországból a világ egyik legnagyobb bankja, a HSBC

25 ezer ember veszíti el a munkáját a Hongkong-Sanghaj Bankban, mert a globális bankolás jelentőségét csökkenteni szándékozik a vezetőség. A döntést Hongkongban jelentették be, és a helyi tőzsde kedvezően reagált a bejelentésre.

5 milliárd dollárt szándékozik megspórolni a HSBC, mely Európa legnagyobb bankjának számít, hiszen a központja Londonban van. Az utóbbi időben több pénzügyi botrányba is belekeveredett. Mind Amerikában, mind pedig Európában olyan tanácsokat adtak ügyfeleiknek, melyek révén azok jelentős összegű adócsalást követhettek el. Emiatt a HSBC-t komoly bírálat érte, és több országban vizsgálat indult ellene. Ezt a legtöbb helyen sikerült jelentős összegű kártérítéssel megúsznia.

A bank rontott a profit kilátásokon is: míg korábban 15 százalékos profittal számolt, addig most csak annyit közölt, hogy a nyereség tíz százalék felett lesz. A HSBC főnöke azt is közölte Hongkongban, hogy az év végéig döntenek arról: Londonból Ázsiába helyezzék át a HSBC központját. Ha a döntés megszületik, akkor Hongkong az első számú esélyes, ahol most nagy karcsúsítási tervet jelentett be Európa legnagyobb bankja, a HSBC.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez