5 jel, hogy a kutyád kész az űrutazásra

Éppen 55 éve, azaz 1960 augusztusában járta meg sikeresen az űrt a két szovjet kutya, Belka és Sztrelka. Ha szeretnéd, hogy a te kedvenced is részt vegyen egy űrprogramban, már a jelentkezés előtt érdemes odafigyelni néhány dologra.

1, Eleve szűk halmazból választották ki a leendő űrkutyákat a szovjet tudósok. Nem lehettek hat kilónál nehezebbek és 35 cm-nél magasabbak a jelöltek. A korukat is meghatározták két és hat év között.

2, A sikerben bízva az állatok kinézetére is nagy hangsúlyt fordítottak. Sőt még arra is, hogy lehetőleg világos színűek legyenek, mert akkor jobban mutatnak a tv-ben.

Strelka_at_essendon

3, Az sem árt, ha különösen jól bírja a zajt. Annak idején a moszkvai Orvosbiológiai Intézetben arra is kiképezték az űrkutyákat, hogy hosszú ideig bírják a zajos környezetet.

4, Az is előny, ha nem válogatós az eb. Az űrben ugyanis nem feltétlenül akad ínycsiklandó, ropogtatnivaló csont. Belka és Sztrelka zselés állagú húskészítményen élt a program idején.

5, Idegesít, hogy állandóan kergeti a farkát a kutyád és még sokat is ugrál? Pedig az űrben nagyon is elengedhetetlen készségeket fejleszt. És így garantáltan nem dől ki a centrifugális tréning legelején.

Ha még többet szeretnél megtudni az űrkutyák kiképzéséről, nézd meg a Csillagkutyák című rajzfilmet. Oroszok készítették 2010-ben Belka és Sztrelka küldetésének ötvenedik évfordulójára.

Képek: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez