Valutamutyi miatt nyomoznak az argentin központi bankban

Házkutatást tartott a Buenos Aires-i rendőrség az Argentin Köztársaság Központi Bankjának (BCRA) irodáiban, miután az ellenzék közpénzek elsikkasztásának gyanújával feljelentést tett a pénzintézet több magas rangú tisztviselője ellen.

Az ügyészség két ellenzéki képviselő feljelentése nyomán rendelte el a házkutatást a BCRA irodáiban, ugyanis komoly gyanúja merült fel annak, hogy a pénzintézet munkatársai törvénytelenül devizaspekulációt folytattak.

“A BCRA-t komoly veszteségek érték a tisztviselők mutyizása miatt, hiszen a 14 vagy 15 pesós árfolyam helyett 10,65-ért ajándékozták fiktív jövőbeni árfolyamon a nemzeti valutát.”

Az ellenzéki politikusok szerint a BCRA nem egyébre készült a művelettel, mint hogy ellehetetlenítse az ország következő kormányát, amely decemberben foglalja majd el hivatalát, és amelyet jó eséllyel Mauricio Macri, Buenos Aires polgármestere alakíthat majd.

A központi bank kirchnerista elnöke, Alejandro Vanoli szerint a vádak alaptalanok, és az ellenzék csupán a kormányt kívánja lejáratni az elnökválasztás november 25-én esedékes második fordulója előtt.

Vanoli azt is elmondta, hogy az argentin peso alacsony árfolyama éppen az elemzők megnyugtatását és a gazdaság jövőbeli stabilitását célozza.

Az ügyet egyébként az a Caludio Bonadio bíró vezeti, aki az elnök asszony, Cristina Fernández közeli köreinek korrupciós botrányait is vizsgálta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez