Kirándulás az ISIS titkos alagútjaiban

Mélyen a föld alatt épített ki alagútrendszert az Iszlám Állam az iraki Szindzsárban: minden bizonnyal azért, hogy tagjai el tudjanak bújni a koalíciós légicsapások elől. A labirintust a várost felszabadító kurd erők fedezték fel.


Tavaly decemberben foglalta vissza a korábban főként jazidik lakta Szindzsárt az iraki kurdok hadserege, a Pesmerga az Iszlám Államtól. Akkor bukkantak rá az alagútrendszerre, amely helyenként 9 méter mélyen elhelyezkedő kamrákat foglal magába. Az ISIS fegyveresei ide bújhattak el a bombázások elől, vagy kerülhettek ki a légicsapásoktól sújtott területekről. Az óvóhely-jellegre enged következtetni, hogy az egyes helyiségekbe még az áramot is bevezették.

alagút1

Egyelőre 70 alagutat találtak, de az iraki és a kurd erők attól tartanak, hogy ez még korántsem minden: a város más részei alatt is húzódhatnak titkos járatok. Minden sikátor, minden utca és minden középület alatt – mondta a szindzsári városi tanács vezetője az International Business Times-nak.

alagút4

Szerinte annyi alagutat ástak, hogy megsemmisítették az egész város infrastruktúráját: a felszín alatt olyan a talaj, mint egy lyukacsos sajt.

alagút3

A járatok bármelyik pillanatban bedőlhetnek, és attól tartanak, hogy a még fel nem tárt alagutakban robbanószerkezeteket is helyezhettek el az iszlamisták.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez