Elpusztíthatatlan ötfontos jön Nagy-Britanniába

Legalábbis a mostani papírpénzekhez képest. Persze egy forró vasaló vagy mosógép ugyanúgy tönkreteszi a Winston Churchillt ábrázoló bankjegyet, de legalább ha kimossuk – nem túl magas hőfokon – akkor nem lettünk szegényebbek öt fonttal, vagyis körülbelül kétezer forinttal.

Vannak azonban hátulütői az új bankjegynek. Praktikus szempontból az, hogy az újonnan nyomtatott ötfontosok az alapanyaguknak, a polimernek köszönhetően könnyen összeragadhatnak. Így aztán könnyen előfordulhat az, hogy fizetésnél egy helyett rögtön kettő bankjegyet adunk át.

Ez talán legtöbbünk életében nem okozna nagyobb frusztrációt néhány káromkodásnál, amikor rájövünk, hogy kétszer fizettünk egy szelet pizzáért, de szakértők szerint az idősek különösen kiszolgáltatottak ebből a szempontból. Ők fizetnek ugyanis a legtöbbször készpénzzel, és ugyancsak ők azok, akik nagyobb eséllyel nem veszik észre a hibát.

Több ezren írtak alá egy petíciót az ellen, hogy az új bankjegy Winston Churchill arcképével jelenjen meg. Na persze nem azért, mert valami bajuk van a volt miniszterelnökkel, hanem azért, mert így nem lenne olyan bankjegy, amelyen női arc szerepel – kivéve a királynőjét.

Erre válaszként azt jelentették be, hogy 2017-től Jane Austin kerül majd a tízfontos bankjegyre.

Fotó: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez