Szorul a hurok, elbarikádozta magát az Iszlám Állam Szirtben

A líbiai kormányerők és a velük szövetségben álló milíciák gyakorlatilag bekerítették az Iszlám Állam harcosait Szirtben. A terroristák ezért elbarikádozták magukat, de vannak köztük olyanok is, akik szakállukat leborotválva próbáltak kijutni a városból, hogy mentsék a bőrüket.

A Földközi-tenger partján fekvő kikötőváros legsűrűbben lakott belvárosi részében barikádozták el magukat az Iszlám Állam harcosai. A háztetőkön mesterlövészek rejtőzködnek, mig az utcákon jól felfegyverzett harcosok várják a kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását.

Mohammed al-Ghasri tábornok, az ENSZ által is elfogadott líbiai kormánnyal szövetségben álló egyik milícia szóvivője az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy mindenre fel kell készülni, még arra is, hogy a terroristák öngyilkos merénylőket próbálnak majd bevetni ellenük. A szövetséges csapatok ezért nehéztűzérséggel lövik az iszlamisták harcálláspontjaikat, hogy megzavarják és megakadályozzák őket a barikádok építésében.

A líbiai kormányerők egyébként jelentős sikereket könyvelhetnek el. Pár napja foglalták vissza Szirt stratégiai fontosságú kikötőjét, emellett több kerületet is sikerült ellenőrzésük alá vonniuk. A terroristák szorongatott helyzetét tükrözi, hogy egyre több harcosuk próbál észrevétlenük kisurranni a városból, nehogy elkapják őket. Ennek érdekében szakállukat is leborotválják és civil ruhában próbálják elhagyni a várost.

Szirtet, Kadhafi volt líbiai diktátor szülővárosát tavaly foglalták el az Iszlám Állam harcosai. Ez idő alatt sikerült brutális rémuralmat kiépíteniük a városban, bevezetve az iszlám jogrend legszigorúbb szabályait. A helyi civileket állandó félelemben és rettegésben tartották. Elrettentésül pedig könyörtelen kivégzéseket és egyéb súlyos büntetéseket hajtottak végre. Ezért nem véletlen, hogy a felszabadított negyedekben utcára vonuló emberek üdvözölték és biztatták a kormánykatonákat, bízva abba, hogy az Iszlám Állam uralma végleg véget ér a városban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez