Népünnepély a Taksim téren Isztambulban a levert puccs után

Török nemzeti lobogóval tüntettek ezrek a kormány mellett, miután az Erdogan elnökhöz hű erők leverték a puccs kísérletet.

Erdogan a nemzet ellenségének nevezte Fetullah Gülen vallási vezetőt, aki szerinte eltervezte a hatalom átvételét. Kérte a vallási vezető kiadatását az Egyesült Államoktól. Gülen cáfolta Erdogan állításait. Szerinte a török államfő maga tette lehetővé a puccsot, hogy ily módon erősítse meg a hatalmát.

A puccsban résztvevő nyolc török katona helikopteren Görögországba menekült. Megkapták a leszállási engedélyt, de rögtön letartóztatták őket. Törökország kérte a kiadatásukat. Ciprasz görög miniszterelnök közölte: gyorsított eljárásban bírálják el az ügyet a nemzetközi jog alapján.

Görögország és Törökország egyaránt a NATO tagja, de a két államot ősi ellentét állítja szembe egymással azóta, hogy a törökök a 15. században elfoglalták Konstantinápolyt, a mai Isztambult. Recep Tayyip Erdogan nemrég nagy ünnepség sorozattal emlékezett meg arról, hogy az iszlámot követő törökök kitűzték a próféta zászlaját a keleti kereszténység központjából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez